Удовичић: Желимо да што више деце укључимо у спорт!

Ово је претпоследња јавна расправа које је одржана поводом Нацрта закона о спорту. Након Суботице, последња јавна расправа биће одржана у Београду у среду, рекао је министар омладине и спорта Вања Удовичић. Досадашње јавне расправе биле су, према речима министра, веома конструктивне.

,,Морам рећи да сам генерално јако задовољан оним што смо чули на терену. Сматрам да овај закон треба да буде апсолутно примењив на систем спорта у Србији и да је зато важно да управо терен да критике и сугестије, како бисмо на крају добили најквалитетније системско решење спорта у Србији“, рекао је  министар омладине и спорта Вања Удовичић.

На питање у којој мери се нови закон бави децом, министар је одговорио да Нацрт низом норми детаљно уређује управо ову област, а да је један од главних циљева проширење базе спорта и укључивање што већег броја деце у исту.

,,Мислим да управо норме које се односе на то да се смањи терет буџета једне породице, имају значај не само за мене као министра, већ и за све грађане Републике Србије. Желимо тачно да знамо колике су нам чланарине. Знамо да су чланарине један од основних услова за финансирање клубова али желимо да уведемо јасна правила у вези са истим. Такође, предвиђено је да лекарски преглед за децу од 6-14 година буде бесплатан и увршћен у обавезно здравствено осигурање.

Тачно је прописано и ко може да ради са децом, а сматрам да је јако важно да се покрене и тема улога менаџера у спорту и њиховог односа са малолетним, а онда и пунолетним спортистима“, поручио је министар Удовичић.

Top