Око 150.000 школараца на програму професионалне оријентације

Државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин рекао је да је, према евиденцији Националне службе за запошљавање, у првој половини 2014. године око 200.000 млађих од 30 година било без посла.

Боровчанин је на конференцији "Мој пут до жељеног занимања" истакао да је, кад је незапосленост у питању, младима у Србији потребна помоћ, јер је пут до жељеног занимања за сваког младог човека данас тежак.

"Кад се млади спремају за будућност у свету где су промене на тржишту рада динамичне и где се нова занимања појављују сваке године, потребна им је подршка инстутуција и система, односно државе. Једини ефикасан одговор за такав изазов јесте целоживотно учење и планирање каријере", рекао је Боровчанин.

Он је додао да Министарство омладине и спорта од оснивања ради на стварању механизама подршке младима.

Државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Снежана Марковић истакла је да је крај основне школе први период кад одлука детета утиче на његову будућу професију, те да је природно да дете тражи помоћ од родитеља и наставника, који понекад нису свесни важности и тежине својих речи и колико оне могу да пресудно утичу на будућност.

"Важно је да подршка буде адекватна. Како за будућност детета, тако за будућност државе и друштва важно је да се ти избори направе на прави начин и да их направе они сами, а не неко други. Наша улога је само да им дамо подршку и покажемо пут", рекла је Марковић.

Секретар за економску сарадњу у амбасади Немачке у Србији Јирген Шмит рекао је да сви желе да млади у Србији свој пословни пут и личне циљеве остваре и освесте и да раде на њима јер би тако могли да преузму активне улоге и предузму реформе у земљи и припреме пут за улазак у ЕУ.

На конференцији је речено да пројекат траје већ четири године, да је укључено 3.000 наставника, а да циљ није школовање јефтине радне снаге већ радне снаге која је способна да управља својом каријером и доноси одлуке.

Програм професионалне оријентације и каријерног вођења уведен је у све основне школе и канцеларије за младе у Србији, за ученике завршних разреда основних школа и средњошколце.

Млади се кроз овај програм оспособљавају да управљају својом каријером и прилагођавају брзим променама на тржишту, да се стално усавршавају, доносе одговорне одлуке у свим сферама живота и активно утичу на кључне друштвене и економске области.

Програм реализују немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у партнерству са министарствима просвете, науке и технолошког развоја и омладине и спорта.

Top