Oko 150.000 školaraca na programu profesionalne orijentacije

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin rekao je da je, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u prvoj polovini 2014. godine oko 200.000 mlađih od 30 godina bilo bez posla.

Borovčanin je na konferenciji "Moj put do željenog zanimanja" istakao da je, kad je nezaposlenost u pitanju, mladima u Srbiji potrebna pomoć, jer je put do željenog zanimanja za svakog mladog čoveka danas težak.

"Kad se mladi spremaju za budućnost u svetu gde su promene na tržištu rada dinamične i gde se nova zanimanja pojavljuju svake godine, potrebna im je podrška instutucija i sistema, odnosno države. Jedini efikasan odgovor za takav izazov jeste celoživotno učenje i planiranje karijere", rekao je Borovčanin.

On je dodao da Ministarstvo omladine i sporta od osnivanja radi na stvaranju mehanizama podrške mladima.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković istakla je da je kraj osnovne škole prvi period kad odluka deteta utiče na njegovu buduću profesiju, te da je prirodno da dete traži pomoć od roditelja i nastavnika, koji ponekad nisu svesni važnosti i težine svojih reči i koliko one mogu da presudno utiču na budućnost.

"Važno je da podrška bude adekvatna. Kako za budućnost deteta, tako za budućnost države i društva važno je da se ti izbori naprave na pravi način i da ih naprave oni sami, a ne neko drugi. Naša uloga je samo da im damo podršku i pokažemo put", rekla je Marković.

Sekretar za ekonomsku saradnju u ambasadi Nemačke u Srbiji Jirgen Šmit rekao je da svi žele da mladi u Srbiji svoj poslovni put i lične ciljeve ostvare i osveste i da rade na njima jer bi tako mogli da preuzmu aktivne uloge i preduzmu reforme u zemlji i pripreme put za ulazak u EU.

Na konferenciji je rečeno da projekat traje već četiri godine, da je uključeno 3.000 nastavnika, a da cilj nije školovanje jeftine radne snage već radne snage koja je sposobna da upravlja svojom karijerom i donosi odluke.

Program profesionalne orijentacije i karijernog vođenja uveden je u sve osnovne škole i kancelarije za mlade u Srbiji, za učenike završnih razreda osnovnih škola i srednjoškolce.

Mladi se kroz ovaj program osposobljavaju da upravljaju svojom karijerom i prilagođavaju brzim promenama na tržištu, da se stalno usavršavaju, donose odgovorne odluke u svim sferama života i aktivno utiču na ključne društvene i ekonomske oblasti.

Program realizuju nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u partnerstvu sa ministarstvima prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i omladine i sporta.

Top