Боровчанин: Насиље у порасту, спортисти покретачи промена

Државни секретар у министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин рекао је данас да је држава свесна повећаног степена насиља у спорту и оценио да је превенција најбољи начин да се насиље смањи и предупреди.

"Спорт је важан део наше заједнице и најбољи је начин да се усвоје праве вредности и афирмативно утиче на средину. Улога спортисте мора да буде главна, а не периферна као што је то ситуација данас. Спортисти могу да утичу на шире слојеве друштва и тако буду покретачи промена", изјавио је Боровчанин на промоцији кампање "Буди мушко - играј фер", која се бави превенцијом насиља у спорту.

Боровчанин је за следећу недељу најавио усвајање нове Националне стратегије за младе, у којој је безбедност поново један од кључних елемената.

Пројекат "Буди мушко - играј фер" има за циљ да кроз едукацију и јавно заговарање подигне свест друштва о том проблему.

Истраживање које је спроведено међу спортистима старости између 13 и 17 година у 10 градова у Србији, показало је да је 60 одсто њих присуствовало неком облику насиља међу саиграчима, а половина их је признала је да је бар једном током сезоне била насилна према саиграчима, противницима или судијама.

Циљ пројекта је стварање културе у спорту која промовише вредности и норме ненасилног понашања, а добар показатељ свакако је чињеница да су млади сами препоручили увођење едукативних активности које би подстакле толеранцију и ненасилно решавање конфликата.

Пројекат ће реализовати Центар Е8 у сарадњи са Министарством омладине и спорта, ватерполо клубом Београд, рагби 13 клубом Партизан и одбојкашким клубом Црвена звезда, а уз подршку Амбасаде Норвешке.

Top