Боровчанин на скупу „Образовањем до лакшег запошљавања“

„То је изузетно велики проблем, али и задатак да га решавамо“, казао је Боровчанин на скупу у Зрењанину и додао да ће овакви и слични пројекти помоћи у процесу смањивања незапослености у Србији.

Министарка без портфеља задужена за евопске интеграције Јадранка Јоксимовић казала је да у Србији данас нема вредније и лепше речи од посла, односно отварања нових радних места.

Она је истакла изузетан значај тог европског пројекта оствареног уз финансијску помоћ ИПА програма ЕУ и Аустријске развојне агенције (АРА) и у сарадњи свих домаћих нивоа власти захваљујући којем су отворена 22 радна места у Зрењанину.

Министарка Јоксимовић, која је и национални ИПА координатор, указала је на изузетан значај партнерства са европским институцијама за привлачење финансијске помоћи на европском путу наше земље.

Напомињући да су за Србију важна поглавља и цео процес придруживања Европској унији, она је нагласила да је на том путу изузетно значајно обезбеђивање нових радних емста, пре свега за младе, и додала да уз сарадњу са европским патнерима морамо да покажемо спремност да на транспарентан, одговоран и ефикасан начин користимо средства Европске уније.

„Као национални ИПА координатор увек ћу бити спремна да подржим такве и сличне пројекте", рекла је министарка Јоксимовић и подсетила да Србија већ неколико година користи ИПА фондове ЕУ, а сада је прва земља у региону која је као кандидат за ЕУ потписала оквирни споразум за програм ИПА-2 који значи средства у укупом износу од 1,5 милијарди евра у наредниих седам година.

То је, како је објаснила, око 200 милиона евра годишње. „У току је процес програмирања у нашој земљи за пројекте који ће бити остварени уз помоћ тог програма, а односе се на транспортну инфраструктуру, реформу државне управе пољоприведу и друге области“, казала је Јоксимовић.

Top