Borovčanin na skupu „Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja“

„To je izuzetno veliki problem, ali i zadatak da ga rešavamo“, kazao je Borovčanin na skupu u Zrenjaninu i dodao da će ovakvi i slični projekti pomoći u procesu smanjivanja nezaposlenosti u Srbiji.

Ministarka bez portfelja zadužena za evopske integracije Jadranka Joksimović kazala je da u Srbiji danas nema vrednije i lepše reči od posla, odnosno otvaranja novih radnih mesta.

Ona je istakla izuzetan značaj tog evropskog projekta ostvarenog uz finansijsku pomoć IPA programa EU i Austrijske razvojne agencije (ARA) i u saradnji svih domaćih nivoa vlasti zahvaljujući kojem su otvorena 22 radna mesta u Zrenjaninu.

Ministarka Joksimović, koja je i nacionalni IPA koordinator, ukazala je na izuzetan značaj partnerstva sa evropskim institucijama za privlačenje finansijske pomoći na evropskom putu naše zemlje.

Napominjući da su za Srbiju važna poglavlja i ceo proces pridruživanja Evropskoj uniji, ona je naglasila da je na tom putu izuzetno značajno obezbeđivanje novih radnih emsta, pre svega za mlade, i dodala da uz saradnju sa evropskim patnerima moramo da pokažemo spremnost da na transparentan, odgovoran i efikasan način koristimo sredstva Evropske unije.

„Kao nacionalni IPA koordinator uvek ću biti spremna da podržim takve i slične projekte", rekla je ministarka Joksimović i podsetila da Srbija već nekoliko godina koristi IPA fondove EU, a sada je prva zemlja u regionu koja je kao kandidat za EU potpisala okvirni sporazum za program IPA-2 koji znači sredstva u ukupom iznosu od 1,5 milijardi evra u naredniih sedam godina.

To je, kako je objasnila, oko 200 miliona evra godišnje. „U toku je proces programiranja u našoj zemlji za projekte koji će biti ostvareni uz pomoć tog programa, a odnose se na transportnu infrastrukturu, reformu državne uprave poljoprivedu i druge oblasti“, kazala je Joksimović.

Top