Živa biblioteka na Sajmu knjiga

Pored „živih knjiga“ – predstavnika osetljivih grupa koje su u direktnom razgovoru sa zainteresovanim posetiocima delili svoja iskustva i izazove, otvaranju „Žive biblioteke“ prisustvovali su i Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Snežana Klašnja, pomoćnica za omladinu Ministarstva omladine i sporta i Tim Kartrajt, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Obraćajući se prisutnima, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, gospođa Petrušić istakla je da je „Živa biblioteka“ najvažnija edicija na Sajmu knjiga i pravi primer kako se moramo boriti protiv diskriminacije – boreći se protiv predrasuda i stereotipa prema svemu što je drugačije. „Živa biblioteka pruža mogućnost da se kroz živu reč i autentičnu priču onih koji se po nekom svom ličnom svojstvu razlikuju od većine, građani suoče sa nepoznatim i sopstvenim predrasudama i razmisle o njima“, dodala je ona.

Pomoćnica za omladinu Snežana Klašnja istakla je da mladi reaguje izuzetno pozitivno na koncept „Žive biblioteke“ i da veliki doprinos koji sprovođenju projekta daju kancelarije za mlade i omladinski aktivisti, pokazuje da su mladi ljudi ti koji će naše društvo povesti putem tolerancije i nediskriminacije.

Šef kancelarije Saveta Evrope Tim Kartrajt ukazao je kako se Savet Evrope uvek trudi da promoviše za toleranciju i razumevanje. „Sam projekat „Živa biblioteka“ je veliki deo te naše borbe'', rekao je Kartrajt dodajući da su tolerancija i razumevanje dvostruki proces, a da su volonteri i žive knjige pravi heroji.

Posetici Sajma knjiga mogli su dva dana u okviru sajma obrazovanja ''Zvonce'' da uživaju u Živoj biblioteci, a neke od najčitanijih knjiga su gej knjiga, ratni veteran, Romkinja.

Top