Жива библиотека на Сајму књига

Поред „живих књига“ – представника осетљивих група које су у директном разговору са заинтересованим посетиоцима делили своја искуства и изазове, отварању „Живе библиотеке“ присуствовали су и Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности, Снежана Клашња, помоћница за омладину Министарства омладине и спорта и Тим Картрајт, шеф Канцеларије Савета Европе у Београду.

Обраћајући се присутнима, повереница за заштиту равноправности, госпођа Петрушић истакла је да је „Жива библиотека“ најважнија едиција на Сајму књига и прави пример како се морамо борити против дискриминације – борећи се против предрасуда и стереотипа према свему што је другачије. „Жива библиотека пружа могућност да се кроз живу реч и аутентичну причу оних који се по неком свом личном својству разликују од већине, грађани суоче са непознатим и сопственим предрасудама и размисле о њима“, додала је она.

Помоћница за омладину Снежана Клашња истакла је да млади реагује изузетно позитивно на концепт „Живе библиотеке“ и да велики допринос који спровођењу пројекта дају канцеларије за младе и омладински активисти, показује да су млади људи ти који ће наше друштво повести путем толеранције и недискриминације.

Шеф канцеларије Савета Европе Тим Картрајт указао је како се Савет Европе увек труди да промовише за толеранцију и разумевање. „Сам пројекат „Жива библиотека“ је велики део те наше борбе'', рекао је Картрајт додајући да су толеранција и разумевање двоструки процес, а да су волонтери и живе књиге прави хероји.

Посетици Сајма књига могли су два дана у оквиру сајма образовања ''Звонце'' да уживају у Живој библиотеци, а неке од најчитанијих књига су геј књига, ратни ветеран, Ромкиња.

Top