Ускладити знања и вештине младих с потребама тржишта рада

Оспособљавање младих људи за послове који се нуде на тржишту рада је кључно и важно на више нивоа. Као прво, млади тако лакше долазе до посла. На тај начин омогућавамо им да од свог знања живе овде, у Србији, и да овде стварају породице, уместо да бољи живот траже ван граница наше земље. На другом месту, економија Србије на тај начин креће узлазном путањом, што је основни циљ Владе Републике Србије, како би свим становницима земље, ма где они живе били омогућени услови за нормалан и достојанствен живот“, рекао је Удовичић је у разговору с полазницима истраживачке станице Петница који су учествовали у овогодишњој акцији популаризовања програмирања коју је спровела компанија „Мајкрософт“.

У оквиру пројекта, запослени у развојном центру „Мајкрософта“ обилазили су школе широм Србије и ученицима на практичан и забаван начин представљали процес програмирања.

Према речима министра омладине и спорта, одавно је јасно да живимо у дигиталној ери, и да је, с развојем технологије, програмирање постало неопходно у свим индустријама, али и у свим областима свакодневног живота.

„Препознајући важност ове области, као и велики дефицит на тржишту рада, и Министарство омладине и спорта је покренуло пилот пројекат ,,Едукацијом до посла”. У сарадњи с локалном самоуправом Зрењанина и партнерским компанијама, 40 младих људи похађа обуку за програмере, после чега их чекају сигурна радна места. То су иницијативе какве су неопходне Србији, како би сваки млад човек, који је вољан да учи и да се ангажује, да улаже у себе, добио праву прилику да то и уради, да стекне вештине и омогући себи да не буде део статистике о незапослености“, изјавио је Вања Удовичић.

Top