Упркос поплавама трка „Кроз Србију“ се одржава

Министар омладине и спорта Вања Удовичић истакао је важност одржавања овог такмичења за Србију и нагласио да, упркос проблемима због поплава, традиција не сме бити прекинута. Он је нагласио да је држава обезбедила услове како би се најстарија трка на Балкану и ове године одржала.

„Потребно је задржати препознатљивост трке у Европи као квалитетно организованог бициклистичког такмичења са веома дугом традицијом. Одустајање од ове манифестације значило би пораз за наш спорт. Континуитет одржавања трке „Кроз Србију“ је јако битан, али морамо се трудити да квалитативно, услед новонастале ситуације, трка не претрпи значајне измене“, оценио је Удовичић и додао да је установљено стање коловоза дуж целе трасе, од Пожаревца преко Руме до Београда, и да су путеви у безбедном стању.

Директор трке „Кроз Србију“ Љубомир Живановић рекао је да је траса трке морала да се скрати из разлога које су  наметнули тренутни услови саобраћаја.

„Околности у којима ће се одржати наредна трка, које нису ни мало лаке, у организационом и функционалном смислу, наметнуле су потребу за скраћивањем трасе којом ће се кретати бициклисти. Међутим, традиција нас обавезује да од ове манифестације никако не смемо да одустанемо. Најважније је да се трка одржи у безбедним условима како би се свету послала порука да се живот у нашој земљи, након природне катастрофе, поново враћа у нормалан ток“, нагласио је Живановић.

Међународна трка „Кроз Србију 2014“ одржава се од 19. до 21. јуна, а свечано отварање заказано је у Пожаревцу 19. јуна 2014. године у 14 часова. Манифестација ове године обележава 74 године постојања и представља један од најаутентичнијих спортских брендова Србије. Због почетка Другог светског рата трка није реализована од 1941. до 1963. године, од када се одржава без прекида. Трка је до сада пролазила кроз више од 60 градова Србије и неколико градова Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Top