Удовичић у званичној посети УН

Првог дана посете, Удовичић је обишао Мисију Србије при УН и састао се са амбасадором Миланом Милановићем. Након тога, министра је примила директорка УН програма за младе Никола Шеферд, поводом захтева Министарства омладине и спорта да буде пилот земља/пројекат за имплементацију SWAP(United Nations System-wide Action Plan). Пројекат има за циљ повећање запошљавања младих и развој предузетништва, заштиту људских и грађанских права, политичку инклузију, образовање и здравље младих.

С обзиром на то да је министар Удовичић у претходном периоду покренуо низ пројеката у вези са запошљавањем младих, ова иницијатива наишла је на широку подршку код представника Организације Уједињених нација за индустријски развој, који су већ почели да мобилизују средства за пројекат у Србији, као и Агенције Уједињених нација за економски и социјални развој, са чијом се директорком делегација Министарства омладине и спорта састала данас.

Током првог дана боравка у Њујорку, Удовичић се састао и са директором УНИЦЕФ програма Тедом Чаибаном, са којим је разговарао о стварању подстицајног и безбедног оквира за младе у Србији, развоју институционалног оквира, првенствено на локалном нивоу, промовисање толеранције и ненасиља у школама, јачање социјалне укључености младих, итд. Министар је на састанку представио и Националну стратегију за младе, коју су представници УНИЦЕФ-а похвалили, рекавши да је то добар пример другим земљама на који начин треба да уреде омладинску политику.Удовичић је са Чаибаном разговарао и о новом Закону о спорту и начину на који ће се уредити положај деце у спорту кроз регулисање уговора и трансфера.

Министар ће се данас у 11.00 (по локалном времену) обратити Скупштини Уједињених нација, поводом обележавања 20. годишњице Светског програма акције за младе.

Top