Удовичић на бесплатним лекарским прегледима и моторичким тестирањима за децу у Белој Паланци

„Данас овде имамо прилику да са Заводом за спорт и медицину спорта извршимо тестирања моторичких способности најмлађих спортиста Беле Паланке, као и здравствене прегледе. Жеља нам је да имамо потпуну импленентацију Закона о спорту, где је Влада РС јасно стала иза тога да жели да спорт буде приступачнији свима“, истакао је министар Удовичић.

Министар Удовичић је говорио о новом Законом о спорту, који је ступио на снагу 16. фебруара 2016. године, којим је предвиђено да се лекарски прегледи за децу од 6 до 14 година, спортисте у клубовима и другим спортским организацијама који се укључују у организоване спортске активности, финасирају из Фонда здравственог осигурања, па родитељи и клубови више неће сносити трошкове редовних лекарских прегледа. Ова одредба ће у великој мери олакшати бављење спортом деци чијим је родитељима овај финасијски издатак представљао велики терет на кућни буџет, преглед је коштао од 800 -12.000 динара, и ова мера је први и врло јасан сигнал колико је битно да спорт треба да буде бесплатан.

„У Белој Паланци је у протеклих неколико година остварен завидан резултат кроз повећање броја регистрованих спортиста у свим спортским клубовима са 170 на око 450, чиме је скоро три пута увећан број деце и младих који се активно баве спортом. Због тога Бела Паланка мора да буде пример и осталим локалним самоуправама“, закључио је Удовичић.

Министар је Белој Паланци похвалио децу, изузетне вредности које негују, а посебно се захвалио на одговорном односу према опреми из пројекта „Спорт у школе“, која је и након четири године очувана, што је показатељ посебног односа и одговорности према имовини.

Top