Обележен 113. рођендан Олимпијског комитета Србије

У београдском хотелу „Москва“, где је 23. фебруара 1910. основан Српски олимпијски клуб, обележено је 113 година олимпијског покрета у Србији. Поштујући вишегодишњу традицију, на спомен плочу испред хотела „Москва“ у којем је основан Српски олимпијски клуб, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и министар спорта Зоран Гајић положили су ловоров венац и интонирана је химна Србије. Председник Маљковић и млади спортиста, Лука Јашић, освајач сребрне медаље у брзом клизању на зимском ЕYОФ – у 2023, заједно су исекли традиционалну Олимпијску торту. Прослави рођендана присуствовали су министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић; градоначелник Београда Александар Шапић; амбасадор Републике Пољске – земље домаћина наредних Европских игара Рафал Перл; чланови породице оснивача Олимпијског комитета Србије, генерала Светомира Ђукића и многобројне званице из света спорта.

Спомен – собу на четвртом спрату хотела „Москва“ где је пре 113 година и оформљен Српски олимпијски клуб данас су обишли председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић са генералним секретаром ОКС Ђорђем Вишацким, министром спорта Зораном Гајићем, као и са Његовом Екселенцијом, амбасадором Републике Пољске у Србији Рафалом Перлом.

У свом обраћању званицама, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић најпре се осврнуо на оснивача олимпијског покрета у нашој земљи, генерала Светомира Ђукића, а потом истакао успех који су наши спортисти постигли у овој предолимпијској години, чија ће круна бити ИИИ Европске игре.

„Сваки пут када се обраћам поводом обележавања дана када је Српски олимпијски клуб установљен, осећам посебну обавезу и преплављен сам најлепшим емоцијама, обзиром да се на овај дан увек подсетим важности и тежине онога што је визионарски пре 113 година учинио генерал Светомир Ђукић чији чланови породице су и данас са нама. Користим ову прилику да искажем најдубље поштовање потомцима нашег оснивача и да се захвалим што су остали уз Олимпијски комитет Србије и идеју у коју је веровао и њихов отац и деда. Ова година одмакла је само два месеца, а наши најбољи спортисти већ су нам приредили много задовољства и успеха. Од готово нестварног успеха Новака Ђоковића на Аустралиан опену, преко сјајних победа џудиста, рвача, теквондиста и многих других, до прве освојене медаље на Европском олимпијском фестивалу младих у зимским спортовима за нашу земљу након пуних 16 година. Сигуран сам да су ова два месеца само најава сјајне спортске године која је пред нама, а чија би круна требале да буду предстојеће ИИИ Европске игре у Кракову и Малополској. Управо на Европским играма ће наши спортисти тражити и, сигуран сам и освојити велики број норми и квота за предстојеће Олимпијске игре у Паризу које ће се одржати следеће године“, истакао је Маљковић.

Након председника Маљковића, присутнима се обратио министар спорта, господин Зоран Гајић који је том приликом нагласио: „Данас је значајан дан у историји спорта наше земље. Славимо 113. рођендан националног олимпијског комитета. Историја Олимпијског комитета Србије је богата, садржајна, прожета рекордима, врхунским планетарним резултатима наших спортских асова на којима смо им вечно захвални и који нас чине неизмерно поносним. Министарство спорта Републике Србије, Олимпијски комитет Србије, савези, спортска друштва и клубови почињу нову фазу развоја спорта у Србији. Акценат је на уједињеном раду једне породице, што ће довести до наставка богате историје и нових наших успеха у спорту. Створићемо нове и савршене услове за тренирање, предузети конкретне кораке за развој разних спортова и јачање савеза. Кључ нашег успеха је љубав, рад, вера у себе и жар за тријумфом за своју земљу“.

Обележавање 113. рођендана завршено је традиционално сечењем рођенданске торте. Слављеничку торту исекли су заједно председник Божидар Маљковић и млади брзи клизач, освајач сребрне медаље на зимском Европском олимпијском фестивалу младих 2023, Лука Јашић.

23. фебруара 1910. године, на четвртом спрату београдског хотела „Москва“, у редакцији листа „Ново време“, осамнаест официра на челу са Светомиром Ђукићем, основали су Српски олимпијски клуб и поставили темеље Олимпијског покрета у Краљевини Србији.

Top