Obeležen 113. rođendan Olimpijskog komiteta Srbije

U beogradskom hotelu „Moskva“, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, obeleženo je 113 godina olimpijskog pokreta u Srbiji. Poštujući višegodišnju tradiciju, na spomen ploču ispred hotela „Moskva“ u kojem je osnovan Srpski olimpijski klub, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i ministar sporta Zoran Gajić položili su lovorov venac i intonirana je himna Srbije. Predsednik Maljković i mladi sportista, Luka Jašić, osvajač srebrne medalje u brzom klizanju na zimskom EYOF – u 2023, zajedno su isekli tradicionalnu Olimpijsku tortu. Proslavi rođendana prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić; gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić; ambasador Republike Poljske – zemlje domaćina narednih Evropskih igara Rafal Perl; članovi porodice osnivača Olimpijskog komiteta Srbije, generala Svetomira Đukića i mnogobrojne zvanice iz sveta sporta.

Spomen – sobu na četvrtom spratu hotela „Moskva“ gde je pre 113 godina i oformljen Srpski olimpijski klub danas su obišli predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković sa generalnim sekretarom OKS Đorđem Višackim, ministrom sporta Zoranom Gajićem, kao i sa Njegovom Ekselencijom, ambasadorom Republike Poljske u Srbiji Rafalom Perlom.

U svom obraćanju zvanicama, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković najpre se osvrnuo na osnivača olimpijskog pokreta u našoj zemlji, generala Svetomira Đukića, a potom istakao uspeh koji su naši sportisti postigli u ovoj predolimpijskoj godini, čija će kruna biti III Evropske igre.

„Svaki put kada se obraćam povodom obeležavanja dana kada je Srpski olimpijski klub ustanovljen, osećam posebnu obavezu i preplavljen sam najlepšim emocijama, obzirom da se na ovaj dan uvek podsetim važnosti i težine onoga što je vizionarski pre 113 godina učinio general Svetomir Đukić čiji članovi porodice su i danas sa nama. Koristim ovu priliku da iskažem najdublje poštovanje potomcima našeg osnivača i da se zahvalim što su ostali uz Olimpijski komitet Srbije i ideju u koju je verovao i njihov otac i deda. Ova godina odmakla je samo dva meseca, a naši najbolji sportisti već su nam priredili mnogo zadovoljstva i uspeha. Od gotovo nestvarnog uspeha Novaka Đokovića na Australian openu, preko sjajnih pobeda džudista, rvača, tekvondista i mnogih drugih, do prve osvojene medalje na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u zimskim sportovima za našu zemlju nakon punih 16 godina. Siguran sam da su ova dva meseca samo najava sjajne sportske godine koja je pred nama, a čija bi kruna trebale da budu predstojeće III Evropske igre u Krakovu i Malopolskoj. Upravo na Evropskim igrama će naši sportisti tražiti i, siguran sam i osvojiti veliki broj normi i kvota za predstojeće Olimpijske igre u Parizu koje će se održati sledeće godine“, istakao je Maljković.

Nakon predsednika Maljkovića, prisutnima se obratio ministar sporta, gospodin Zoran Gajić koji je tom prilikom naglasio: „Danas je značajan dan u istoriji sporta naše zemlje. Slavimo 113. rođendan nacionalnog olimpijskog komiteta. Istorija Olimpijskog komiteta Srbije je bogata, sadržajna, prožeta rekordima, vrhunskim planetarnim rezultatima naših sportskih asova na kojima smo im večno zahvalni i koji nas čine neizmerno ponosnim. Ministarstvo sporta Republike Srbije, Olimpijski komitet Srbije, savezi, sportska društva i klubovi počinju novu fazu razvoja sporta u Srbiji. Akcenat je na ujedinjenom radu jedne porodice, što će dovesti do nastavka bogate istorije i novih naših uspeha u sportu. Stvorićemo nove i savršene uslove za treniranje, preduzeti konkretne korake za razvoj raznih sportova i jačanje saveza. Ključ našeg uspeha je ljubav, rad, vera u sebe i žar za trijumfom za svoju zemlju“.

Obeležavanje 113. rođendana završeno je tradicionalno sečenjem rođendanske torte. Slavljeničku tortu isekli su zajedno predsednik Božidar Maljković i mladi brzi klizač, osvajač srebrne medalje na zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih 2023, Luka Jašić.

23. februara 1910. godine, na četvrtom spratu beogradskog hotela „Moskva“, u redakciji lista „Novo vreme“, osamnaest oficira na čelu sa Svetomirom Đukićem, osnovali su Srpski olimpijski klub i postavili temelje Olimpijskog pokreta u Kraljevini Srbiji.

Top