Oбележен 1. децембар, Светски дан борбе против АИДС-а

Циљ конференције је био се јавности представе искуства младих особа које имају ХИВ и да се у отвореном и конструктивном разговору учесника, сагледа актуелно стање у остваривању и заштити здравља и да се размотре кључни правци деловања државних органа и других друштвених актера у циљу спречавања и сузбијања дискриминације и значају толеранције, равноправности и поштовања различитости, а која омогућавају бољи друштвени положај особа које имају ХИВ, АИДС или хепатитисе у друштву.

Представник Министарства омладине и спорта Србије, Весна Видојевић истакла је да је повећан број младих који се понашају ризично, као и оних који добијају инфекције, било да су полно преносиве или је то ХИВ. Додала је да је зато потребно деловати у два правца, прво да се кроз едукацију и информисање, озбиљно и васпитно ради са младима на превенцији ризичних понашања, док је друго поље деловања спречити дискриминацију особа са ХИВ-ом.

”Не треба дискримининисати младе који живе са ХИВ-ом, треба да искажемо поштовање према свима онима који су били храбри да говоре о свом стању, упркос највећим предрасудама у друштву са којима се суочавају”, рекла је Видојевић.

Јелена Милутиновић, члан Управног одбора Кровне организације младих Србије је истакла да је неопходно више радити са младима који имају ХИВ инфекцију или АИДС и да је паралелно потребно радити на вршњачкој едукацији средњошколаца и студената како би се на време упознали са начинима превенције и заштите.

Извршни директор и оснивач АС Центра који и сам већ 12 година, уз адекватну терапију, живи са ХИВ-ом је рекао да ХИВ није инфекција од које се умире, већ се може водити здрав и нормалан живот. Станков је захвалио на  подршци Министарству омладине и спорта које је поред програма информисања и едукације младих о репродуктивном здрављу и превенцији полно преносивих инфекција и ХИВ-а, омогућило и наставак континуиране психосоцијалне подршке за младе особе које живе са ХИВ-ом.

Top