Млади на дневном реду у оквиру Дана безбедности ОЕБС-а

У оквиру Дана безбедности који организује ОЕБС, а који је одржан 27. маја у Бечу, једна од пет сесија била је посвећена и младима, њиховим гласовима и схватању савремених безбедносних изазова у евро-атлантском и евроазијском простору. Овом догађају присуствовала је и Милена Стошић из Србије.

Оганизација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), организовала је 27. маја традиционални састанак под називом Дани безбедности у Бечу, где се налази и Стални Савет ОЕБС-а. Овај догађај окупља дипломатски круг земаља које партиципирају у раду ОЕБС-а, представнике Уједињених нација, академце, као и бизнис и цивилни сектор ОЕБС региона, а састанку је присуствовао и Вук Јеремић, некадашњи министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне Скупштине УН-а.

Овом приликом догађај је био посвећен дијалогу о јачању сарадње са Уједињеним нацијама и другим регионалним организацијама, са акцентом на области превенције конфликата и медијацију.

Једна од пет сесија Дана безбедности била је посвећена и младима, њиховом разумевању постојећих безбедносних изазова у евро-атлантском и евроазијском простору, као и питањима приоритета и приступа млађе генерације. 

Овом догађају присуствовала је и Милена Стошић из Србије, чланица Секретријата Кровне организације младих Србије (КОМС), највишег независног представничког тела младих у Србији. У оквиру сесије која се бавила младима, она је, учествујући у дијалогу, подсетила и на поплавама погођена подручја у нашој земљи и велики допринос који омладинске организације цивилног сектора улажу у превазилажењу последица, наводећи и иницијативу за координацијом која се остварује у институционалној сарадњи са Министарством омладине и спорта. Поред тога, Стошић се осврнула и на регионално умрежавање кровних организација на Балкану и у том контексту и на омладинску солидарност која у региону постоји и представља приме добре праксе у оваквим ситуацијама кризе. 

Милена Стошић, која учествује и у изради Акционог плана за младе у оквиру програма председавања Швајцарске ОЕБС-ом - Модел ОЕБС, подсетила је и на процес израде овог документа који ће децембра бити представљен Министарском Савету ОЕБС-а у Базелу. Према заједничком радном плану Швајцарске и Србије, која преузима председавање ОЕБС-ом наредне године, Акциони план за младе би требало да буде усвојене 2015. године, чиме су млади јасно означени као приоритет у раду Организације.

Постављајући на крају свог обраћања питање да ли је су појединачне иницијативе за укључивање младих довољне и узимајући у обзир изузетан потенцијал који млади имају, што је директно показано и на недавном примеру из Србије, Стошић је изразила препоруку за креирањем сталног канала за партиципацију младих у оквиру ОЕБС-а, што би допринело дугорочној одрживости у артикулисању гласова младих.
Top