Млади из Србије на највећем европском окупљању младих

У Стразбуру је од 09. до 11. маја, под покровитељством Европског парламента одржан Европски скуп младих (Еуропеан Yоутх Евент), највеће европско окупљање младих, током кога је преко 5.000 младих, узраста 16 до 30 година, из читаве Европе било у прилици да дискутује о различитим питањима од значаја са представницима Европског парламента, Савета Европе и еминентним стручњацима са европског нивоа.

Током тродневног окупљања, Европски парламент отворио је своја врата младим људима како би показао да уважава мишљење младих, саслушао идеје младих и ставио их на агенду следеће седнице. Мартин Шулц, председник Европског парламента изјавио је како је ЕYЕ прилика да млади људи допринесу раду Европског парламента, утичу на креирање агенде институције за наредних 5 година и учествују у стварању боље Европе.

ЕYЕ 2014. обухватио је велики број активности под мотом “Идеје за бољу Европу” у политичком, друштвеном и културном смислу. Активности су спроведене у склопу 5 централних тема: незапосленост младих, дигитална револуција, будућност Европске Уније, одрживост и европске вредности.

Кроз предавања, интерактивне радионице, политичке дебате, омладинско село, штандове са инфо и промо материјалима и фестивале организоване од стране Европског форума младих широм Стразбура, присутни су били у прилици да се ближе информишу о подтемама као што су нови ЕУ програм за образовање, тренинг, омладину и спорт ЕРАЗМУС+, социјална права младих, подстицање младих на активно укључивање у друштвене процесе, европска кампања за борбу против говора мржње на интернету, итд.

У делегацији Републике Србије нашли су се представници Кровне организације младих Србије, као и канцеларија за младе и омладинских удружења, те активисти националне Кампање за борбу против говора мржње из читаве Србије, који су своје учешће обезбедили директним аплицирањем организатору Европског скупа младих.

Посебно поносни можемо бити на учешће Александра Поповића из УГ ЕБЦ (Е-бусинесс центар) Лапово, чија је бизнис идеја ушла у топ 10 најбољих омладинских бизнис идеја на европском нивоу и биће јој пружена додатна подршка за спровођење са европског нивоа.

Током посете Стразбуру, омладинска делегација обишла је и Европски центар за младе, где се упознала детаљније са активностима у оквиру омладинског сектора Савета Европе.

Група за међународну сарадњу логистички и програмски помогла је да омладинска делегација Републике Србије по први пут у историји учествује организовано на највећем европском окупљању младих, са надом да ће у годинама пред нама сам одлазак младих достићи и виши ниво координације и подршке од стране државе, како процес европских интеграција буде даље напредовао.

Више информација о скупу може се наћи на страници Европског парламента
Top