Министар Удовичић – Улагање у младе је инвестиција која има највећу вредност

На конференцији под називом “Данас млади, сутра лидери” у организацији Министарства омладинe и спорта, учествовали су министар омладине и спорта Вања Удовичић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и Маргарета Смиљанић, председница СКОНУС-а.

На конференцији је било речи о младима, њиховој транзицији од школовања до првог запослења, и то кроз призму мера подршке државе, како би се положај младих на тржишту рада додатно побољшао, односно како би се њихови стручни профили прилагодили потребама савременог пословног света.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић истакао је да је за пут до постизања заједничког циља, а то је додатно унапређење младих на положају тржишта рада, кључно управо партнерство са њима.

„Министарство омладине и спорта слуша младе људе, прати њихове потребе и делује управо у складу са тим. Драго ми је што је данас са нама и СКОНУС, јер је учешће младих у процесу доношења одлука кључно како би они били задовољни крајњим резултатом. Због тога су нам од драгоценог значаја овакве конференције, како бисмо из прве руке чули глас младих, чиме су задовољни, где виде простор за унапређење. Влада Србије посебан значај придаје младим људима, јер свака инвестиција у младе и образовање  значи инвестирање у будућност. Ви сте наш највећи капитал“ изјавио је министар Удовичић.

На конференцији је истакнуто да се домаћа привреда, након економске рецесије из 2020. године, врло брзо вратила на стопе експанзивног раста које је имала и закључно са 2019. годином. Панелисти су имали прилике да чују искуства младих који су били корисници програма подршке Министарства омладине и спорта и након тога је уследила дискусија о значају финансијске подршке младима током студија.

„Поносан сам на рад Фонда за младе таленте, као системског механизма за подршку нашим најбољим студентима. Данас више од 1.550 студената има директну помоћ Владе Републике Србије посредством Фонда, у износу од 32.000 динара док је он пре неколико година био 25.000 динара а број стипендираних студената био је 1.000. Ово су чињенице које показују да напредак постоји и да је подршка младима све јача из године у годину. Још много посла је пред нама, али налазимо се на правом путу“, истакао је министар Удовичић.

Министар је један део излагања посветио и мотивисању младих и охрабривању да начине искорак у непознато и не сумњају у свој успех. „Данас смо на овој конференцији показали како можемо постићи успех. Немојте тражити изговоре и у сваком не, пронађите пут ка да. Пандемија корона вируса је утицала на све нас, али мислим да су млади у време пандемије били окренути себи и схватили да је моћ у њиховим рукама. Не можете да очекујете да ће се нешто догодити уколико проводите време седећи у својим фотељама не радећи ништа. Тај излазак из зоне комфора и прелазак на тржиште рада посматрајте као изазов, могућност за усавршавање и начин да будете бољи. Ваше знање је ваше највеће богатство и то вам нико никада не може одузети“, закључио је министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Top