Ministar Udovičić – Ulaganje u mlade je investicija koja ima najveću vrednost

Na konferenciji pod nazivom “Danas mladi, sutra lideri” u organizaciji Ministarstva omladine i sporta, učestvovali su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i Margareta Smiljanić, predsednica SKONUS-a.

Na konferenciji je bilo reči o mladima, njihovoj tranziciji od školovanja do prvog zaposlenja, i to kroz prizmu mera podrške države, kako bi se položaj mladih na tržištu rada dodatno poboljšao, odnosno kako bi se njihovi stručni profili prilagodili potrebama savremenog poslovnog sveta.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je da je za put do postizanja zajedničkog cilja, a to je dodatno unapređenje mladih na položaju tržišta rada, ključno upravo partnerstvo sa njima.

„Ministarstvo omladine i sporta sluša mlade ljude, prati njihove potrebe i deluje upravo u skladu sa tim. Drago mi je što je danas sa nama i SKONUS, jer je učešće mladih u procesu donošenja odluka ključno kako bi oni bili zadovoljni krajnjim rezultatom. Zbog toga su nam od dragocenog značaja ovakve konferencije, kako bismo iz prve ruke čuli glas mladih, čime su zadovoljni, gde vide prostor za unapređenje. Vlada Srbije poseban značaj pridaje mladim ljudima, jer svaka investicija u mlade i obrazovanje  znači investiranje u budućnost. Vi ste naš najveći kapital“ izjavio je ministar Udovičić.

Na konferenciji je istaknuto da se domaća privreda, nakon ekonomske recesije iz 2020. godine, vrlo brzo vratila na stope ekspanzivnog rasta koje je imala i zaključno sa 2019. godinom. Panelisti su imali prilike da čuju iskustva mladih koji su bili korisnici programa podrške Ministarstva omladine i sporta i nakon toga je usledila diskusija o značaju finansijske podrške mladima tokom studija.

„Ponosan sam na rad Fonda za mlade talente, kao sistemskog mehanizma za podršku našim najboljim studentima. Danas više od 1.550 studenata ima direktnu pomoć Vlade Republike Srbije posredstvom Fonda, u iznosu od 32.000 dinara dok je on pre nekoliko godina bio 25.000 dinara a broj stipendiranih studenata bio je 1.000. Ovo su činjenice koje pokazuju da napredak postoji i da je podrška mladima sve jača iz godine u godinu. Još mnogo posla je pred nama, ali nalazimo se na pravom putu“, istakao je ministar Udovičić.

Ministar je jedan deo izlaganja posvetio i motivisanju mladih i ohrabrivanju da načine iskorak u nepoznato i ne sumnjaju u svoj uspeh. „Danas smo na ovoj konferenciji pokazali kako možemo postići uspeh. Nemojte tražiti izgovore i u svakom ne, pronađite put ka da. Pandemija korona virusa je uticala na sve nas, ali mislim da su mladi u vreme pandemije bili okrenuti sebi i shvatili da je moć u njihovim rukama. Ne možete da očekujete da će se nešto dogoditi ukoliko provodite vreme sedeći u svojim foteljama ne radeći ništa. Taj izlazak iz zone komfora i prelazak na tržište rada posmatrajte kao izazov, mogućnost za usavršavanje i način da budete bolji. Vaše znanje je vaše najveće bogatstvo i to vam niko nikada ne može oduzeti“, zaključio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Top