Министар Удовичић у Москви на састанку посвећеном Конвенцији Савета Европе о манипулацији спортским резултатима

Делегација Министарства омладине и спорта коју предводи министар Вања Удовичић, учествује у Москви, 14. јуна 2018. године, на састанку који се организује уочи свечаног отварања Светског првенства у фудбалу.

Министарски састанак се одржава у организацији Проширеног парцијалног споразума за спорт Савета Европе (ЕПАС) и Министарства спорта Руске Федерације. Циљ скупа је да учесници размене искуства и мишљења о изазовима и правним аспектима борбе против манипулације спортским такмичењима у контексту Маколин конвенције - Конвенције Савета Европе о манипулацији спортским резултатима.

Конвенција о манипулацији спортским резултатима, која је у септембру 2014. године отворена за потписивање, настала је као продукт вишегодишњег рада свих чланица ЕПАС-а, као и приређивача игара на срећу и спортских организација које су представљене кроз Европску мрежу невладиних спортских организација. Овакав заједнички рад и залагање имали су за циљ упућивање јасне поруке свим заинтересованим странама колико је за спорт битно радити на унапређењу заштите регуларности спортских такмичења, имајући у виду да је у претходним годинама управо тема намештања спортских мечева била предмет бројних расправа на европском и светском нивоу.

Скупу присуствују, поред министра спорта Руске Федерације који је домаћин, министри надлежни за спорт и делегације Исланда, Марока, Португала, Србије, Аустрије, Бугарске, Бахреина, Еритреје, домаћина и представници Савета Европе.

„Нажалост, сведоци смо да уз спорт често иду бројни немили догађаји, насиље, нереди и недолично понашање. Све наведено, мотивисало је Владу Републике Србије да прошле године оформи Национални савет за спречавање негативних појава у спорту, који делује кроз 5 радних група. Радом овог савета стварамо како превентивне механизме за спречавање негативних појава у спорту, тако и механизме контроле и санкционисања. Поред Националног савета, изазови са којима се сусрећемо на спортским догађајима препознати су и Законом о спорту, Законом о спречавању допинга у спорту, стратегијом развоја спортаи Националном стратегијом за борбу против насиља и недоличног понашања на спортским приредбама. Србија у последње четири године бележи битно смањење и вишеструко умањење броја нереда и немилих догађаја на спортским догађајима, али свакако тежи потпуној елиминацији свих негативних појава у спорту“, рекао је Удовичић током дискусије.

На маргинама састанка у Москви министар Удовичић је имао и низ билатералних сусрета са колегама министрима и њиховим делегацијама.

Mинистар Удовичић сусрео са домаћином скупа, министром спорта Руске Федерације Павелом Колобковим са којим је у пријатељском разговору разматрао могућности и оквире да два министарства спорта успоставе и формалну сарадњу  закључивањем меморандума о разумевању којим се дефинисале конкретне области и облици сарадње. Том приликом, два министра су разменила и искуства у организацији и значају великих спортских такмичења, а министар Удовичић је упутио искрене честитке министру Колобкову на организацији Светског првенства у фудбалу.

Министар спорта Марока, Рашид Талби Алами и министар Удовичић разговарали су о могућностима сарадње две државе у области спорта, искуствима у борби против негативних појава у спорту, спортској медицини, стварању услова за такмичења спортиста и подстицању сарадње између спортских организација две државе.

Са министром омладине и спорта Бугарске Красеном Кралевом, министар Удовичић је разговарао о јачању сарадње пре свега кроз спортски туризам, уз презентовање спортских кампова којима располаже Србија, погодним за припреме бугарских спортиста у фудбалу, рукомету, кошарци и одбојци.

Током разговора са министром омладине и спорта Краљевине Бахреин, Хишам Бин Мохамед Ал-Џодером министар Удовичић је пренео колеги могућност да захваљујући погодним климатским, тренажним и смештајним условима, њихови спортисти могу обављати припреме у спортским камповима у Републици Србији, као и у Националном тренинг центру при Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије који је опремљен објектима за тренинг, контролу физичких способности спортиста, дијагностику у области спортске медицине ипсихолошка тестирања.

Министар спорта Бразила, Леандро Круз Фрос Да Силва и министар Удовичић разговарали су о унапређењу сарадње у бројним сегментима спорта, с обзиром да је управо ових дана покренут предлог да се на нивоу влада две државе припреми споразум о сарадњи у области културе, образовања, спорта и омладине.

Министар Удовичић је имао прилику да разговара и са Станисласом Фросардом, генералним секретаром ЕПАС-а, о нашем ангажовању у ЕПАС-у. ЕПАС је платформа за спортску сарадњу између државних органа земаља чланица, која подстиче дијалог између државних органа и спортских организација и на тај начин настоји да допринесе бољем управљању, с циљем да спорт постане инклузивнији сегмент свакодневног живота. ЕПАС развија политике и стандарде, прати их и помаже у изградњи капацитета и размени примера добрих пракси.

Државни секретар за омладину и спорт у Министарству образовања Португала, Жао Пауло Ребело захвалио се министру Удовичићу на пријему делегације Института за спорт и младе Португала и организовању вишедневне посете 2015. године и упутио је позив српској страни заузвратну посету и обилазак националног тренинг центра Жамор.

Исланд је на овом скупу представљао виши саветник Оскар Пор Армансон, а у разговору са њим, заједнички је констатовано да потенцијал за успостављање сарадње постоји пре свега у спортском туризму и размени искуства у развијању спортске инфраструктуре.

Након састанка министара, министар Удовичић присуствовао церемонији свечаног отварања Светског првенства у фудбалу, на коме очекује запажен успех наше репрезентације.

Top