Ministar Udovičić u Moskvi na sastanku posvećenom Konvenciji Saveta Evrope o manipulaciji sportskim rezultatima

Delegacija Ministarstva omladine i sporta koju predvodi ministar Vanja Udovičić, učestvuje u Moskvi, 14. juna 2018. godine, na sastanku koji se organizuje uoči svečanog otvaranja Svetskog prvenstva u fudbalu.

Ministarski sastanak se održava u organizaciji Proširenog parcijalnog sporazuma za sport Saveta Evrope (EPAS) i Ministarstva sporta Ruske Federacije. Cilj skupa je da učesnici razmene iskustva i mišljenja o izazovima i pravnim aspektima borbe protiv manipulacije sportskim takmičenjima u kontekstu Makolin konvencije - Konvencije Saveta Evrope o manipulaciji sportskim rezultatima.

Konvencija o manipulaciji sportskim rezultatima, koja je u septembru 2014. godine otvorena za potpisivanje, nastala je kao produkt višegodišnjeg rada svih članica EPAS-a, kao i priređivača igara na sreću i sportskih organizacija koje su predstavljene kroz Evropsku mrežu nevladinih sportskih organizacija. Ovakav zajednički rad i zalaganje imali su za cilj upućivanje jasne poruke svim zainteresovanim stranama koliko je za sport bitno raditi na unapređenju zaštite regularnosti sportskih takmičenja, imajući u vidu da je u prethodnim godinama upravo tema nameštanja sportskih mečeva bila predmet brojnih rasprava na evropskom i svetskom nivou.

Skupu prisustvuju, pored ministra sporta Ruske Federacije koji je domaćin, ministri nadležni za sport i delegacije Islanda, Maroka, Portugala, Srbije, Austrije, Bugarske, Bahreina, Eritreje, domaćina i predstavnici Saveta Evrope.

„Nažalost, svedoci smo da uz sport često idu brojni nemili događaji, nasilje, neredi i nedolično ponašanje. Sve navedeno, motivisalo je Vladu Republike Srbije da prošle godine oformi Nacionalni savet za sprečavanje negativnih pojava u sportu, koji deluje kroz 5 radnih grupa. Radom ovog saveta stvaramo kako preventivne mehanizme za sprečavanje negativnih pojava u sportu, tako i mehanizme kontrole i sankcionisanja. Pored Nacionalnog saveta, izazovi sa kojima se susrećemo na sportskim događajima prepoznati su i Zakonom o sportu, Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu, strategijom razvoja sportai Nacionalnom strategijom za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Srbija u poslednje četiri godine beleži bitno smanjenje i višestruko umanjenje broja nereda i nemilih događaja na sportskim događajima, ali svakako teži potpunoj eliminaciji svih negativnih pojava u sportu“, rekao je Udovičić tokom diskusije.

Na marginama sastanka u Moskvi ministar Udovičić je imao i niz bilateralnih susreta sa kolegama ministrima i njihovim delegacijama.

Ministar Udovičić susreo sa domaćinom skupa, ministrom sporta Ruske Federacije Pavelom Kolobkovim sa kojim je u prijateljskom razgovoru razmatrao mogućnosti i okvire da dva ministarstva sporta uspostave i formalnu saradnju  zaključivanjem memoranduma o razumevanju kojim se definisale konkretne oblasti i oblici saradnje. Tom prilikom, dva ministra su razmenila i iskustva u organizaciji i značaju velikih sportskih takmičenja, a ministar Udovičić je uputio iskrene čestitke ministru Kolobkovu na organizaciji Svetskog prvenstva u fudbalu.

Ministar sporta Maroka, Rašid Talbi Alami i ministar Udovičić razgovarali su o mogućnostima saradnje dve države u oblasti sporta, iskustvima u borbi protiv negativnih pojava u sportu, sportskoj medicini, stvaranju uslova za takmičenja sportista i podsticanju saradnje između sportskih organizacija dve države.

Sa ministrom omladine i sporta Bugarske Krasenom Kralevom, ministar Udovičić je razgovarao o jačanju saradnje pre svega kroz sportski turizam, uz prezentovanje sportskih kampova kojima raspolaže Srbija, pogodnim za pripreme bugarskih sportista u fudbalu, rukometu, košarci i odbojci.

Tokom razgovora sa ministrom omladine i sporta Kraljevine Bahrein, Hišam Bin Mohamed Al-Džoderom ministar Udovičić je preneo kolegi mogućnost da zahvaljujući pogodnim klimatskim, trenažnim i smeštajnim uslovima, njihovi sportisti mogu obavljati pripreme u sportskim kampovima u Republici Srbiji, kao i u Nacionalnom trening centru pri Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije koji je opremljen objektima za trening, kontrolu fizičkih sposobnosti sportista, dijagnostiku u oblasti sportske medicine ipsihološka testiranja.

Ministar sporta Brazila, Leandro Kruz Fros Da Silva i ministar Udovičić razgovarali su o unapređenju saradnje u brojnim segmentima sporta, s obzirom da je upravo ovih dana pokrenut predlog da se na nivou vlada dve države pripremi sporazum o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, sporta i omladine.

Ministar Udovičić je imao priliku da razgovara i sa Stanislasom Frosardom, generalnim sekretarom EPAS-a, o našem angažovanju u EPAS-u. EPAS je platforma za sportsku saradnju između državnih organa zemalja članica, koja podstiče dijalog između državnih organa i sportskih organizacija i na taj način nastoji da doprinese boljem upravljanju, s ciljem da sport postane inkluzivniji segment svakodnevnog života. EPAS razvija politike i standarde, prati ih i pomaže u izgradnji kapaciteta i razmeni primera dobrih praksi.

Državni sekretar za omladinu i sport u Ministarstvu obrazovanja Portugala, Žao Paulo Rebelo zahvalio se ministru Udovičiću na prijemu delegacije Instituta za sport i mlade Portugala i organizovanju višednevne posete 2015. godine i uputio je poziv srpskoj strani zauzvratnu posetu i obilazak nacionalnog trening centra Žamor.

Island je na ovom skupu predstavljao viši savetnik Oskar Por Armanson, a u razgovoru sa njim, zajednički je konstatovano da potencijal za uspostavljanje saradnje postoji pre svega u sportskom turizmu i razmeni iskustva u razvijanju sportske infrastrukture.

Nakon sastanka ministara, ministar Udovičić prisustvovao ceremoniji svečanog otvaranja Svetskog prvenstva u fudbalu, na kome očekuje zapažen uspeh naše reprezentacije.

Top