Министар Удовичић састао се са председником Европског параолимпијског комитета

Министар омладине и спорта Вања Удовичић одржао је састанак са председником Европског параолимпијског комитета (European Paralympic Committee EPC) и Параолимпијског комитета Хрватске Ратком Ковачићем. На састанку се разговарало о будућој сарадњи, првенствено два Параолимпијска комитета и о будућим заједничким активностима на европском нивоу.

„Изванредни су успеси наших параолимпијаца, 45 медаља у последње 4 године, од тога 9 на Параолимпијади 2016. године у Рију. У предходном периоду, од 2006. до 2014. године, за осам година, освојен је исти број медаља, 45. Наша очекивања су да се још увећа број освојених медаља, ми смо ту да их подржимо и побољшамо услове за тренинге“, нагласио је министар Удовичић.

Србија је међу малим бројем земаља које су изједначиле награде, стипендије и национална признања, по којима смо јединствени по концепту давања, за све спортисте - спортисти са инвалидитетом имају једнаке услове као и остали. Повећан је и број стипендија за перспективне спортисте са инвалидитетом.

„У свим земљама Европе се постиже изједначавање параолимпијског и олимпијског спорта, понекад више декларативно, него стварно. Потребно је заиста изједначити права, као што је Србија доста урадила, и пример је другим земљама по том питању и с правом је поносна на своје параолимпијце“, рекао је Ратко Ковачић.

Министар Удовичић је истакао да параолимпизам треба да јача, да је потребно да се сваког дана повећава база, да се што више младих и деце са инвалидитетом укључује у спортске активности и да спорт виде као амбијент који од њих прави шампионе свакодневно. Наше је да их мотивишемо да се више баве спортом, и у будућности освајају медаље.

Наша инфраструктура, сви објекти које Министарство омладине и спорта гради и реновира у последње четири године су прилагођени особама са инвалидитетом. Тако ће и Мултифункционална дворана која ће се градити на Кошутњаку, тренажни центар за шест спортова, у потпуности бити прилагођена за шест спортова нашим параолимпијцима, што је показатељ једнакости свих наших спортиста.

Састанку су присуствовали и државни секретар Предраг Перуничић, помоћник министра за спорт Дарко Удовичић, председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић, Бојан Јаћимовић, генерални секретар ПОКС-а, бројни спортисти освајачи медаља и њихови тренери.

Top