Ministar Udovičić sastao se sa predsednikom Evropskog paraolimpijskog komiteta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić održao je sastanak sa predsednikom Evropskog paraolimpijskog komiteta (European Paralympic Committee EPC) i Paraolimpijskog komiteta Hrvatske Ratkom Kovačićem. Na sastanku se razgovaralo o budućoj saradnji, prvenstveno dva Paraolimpijska komiteta i o budućim zajedničkim aktivnostima na evropskom nivou.

„Izvanredni su uspesi naših paraolimpijaca, 45 medalja u poslednje 4 godine, od toga 9 na Paraolimpijadi 2016. godine u Riju. U predhodnom periodu, od 2006. do 2014. godine, za osam godina, osvojen je isti broj medalja, 45. Naša očekivanja su da se još uveća broj osvojenih medalja, mi smo tu da ih podržimo i poboljšamo uslove za treninge“, naglasio je ministar Udovičić.

Srbija je među malim brojem zemalja koje su izjednačile nagrade, stipendije i nacionalna priznanja, po kojima smo jedinstveni po konceptu davanja, za sve sportiste - sportisti sa invaliditetom imaju jednake uslove kao i ostali. Povećan je i broj stipendija za perspektivne sportiste sa invaliditetom.

„U svim zemljama Evrope se postiže izjednačavanje paraolimpijskog i olimpijskog sporta, ponekad više deklarativno, nego stvarno. Potrebno je zaista izjednačiti prava, kao što je Srbija dosta uradila, i primer je drugim zemljama po tom pitanju i s pravom je ponosna na svoje paraolimpijce“, rekao je Ratko Kovačić.

Ministar Udovičić je istakao da paraolimpizam treba da jača, da je potrebno da se svakog dana povećava baza, da se što više mladih i dece sa invaliditetom uključuje u sportske aktivnosti i da sport vide kao ambijent koji od njih pravi šampione svakodnevno. Naše je da ih motivišemo da se više bave sportom, i u budućnosti osvajaju medalje.

Naša infrastruktura, svi objekti koje Ministarstvo omladine i sporta gradi i renovira u poslednje četiri godine su prilagođeni osobama sa invaliditetom. Tako će i Multifunkcionalna dvorana koja će se graditi na Košutnjaku, trenažni centar za šest sportova, u potpunosti biti prilagođena za šest sportova našim paraolimpijcima, što je pokazatelj jednakosti svih naših sportista.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar Predrag Peruničić, pomoćnik ministra za sport Darko Udovičić, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović, Bojan Jaćimović, generalni sekretar POKS-a, brojni sportisti osvajači medalja i njihovi treneri.

Top