Локалне самоуправе партнер у повећању запослености младих    

„За 35 пројеката из исто толико градова широм Србије, Министарство омладине и спорта, у складу са економском ситуацијом, успело је да обезбеди 41 милион динара. Од тога је половина намењена управо за пројекте намењене запошљавању младих и подстицање омладинског предузетништва. Младима ће бити омогућени програми неформалног образовања како би стекли неопходне вештине, умрежавање са послодавцима, радне и стручне праксе, подстицање иновативности, биће обезбеђена подршка младим предузетницима, првенствено у пољопривреди и креативној индустрији“, рекао је министар омладине и спорта Вања Удовичић који је данас потписао уговоре са представницима локалних самоуправа чији су пројекти одобрени у оквиру конкурса за подршку у спровођењу омладинске политике на локалном нивоу.

Према министровим речима, други важан сегмент представља подршка квалитетном провођењу слободног времена младих, и у те сврхе ће у 12 градова широм земље, од Деспотовца, преко Чајетине, до Сомбора, бити опремљени омладински клубови и канцеларије за младе. „На ово се, свакако, надовезује и рекреација, као неизоставан развојни фактор живота сваког младог човека, а пројекти намењени изградњи отворених простора за рекреативне садржаје, бициклистичких стаза и слично, биће реализовани у девет градова. По овом конкурсу, издвајамо и средства за пројекте намењене промоцији здравих и безбедних животних стилова и превенцију ризичног понашања младих“, казао је министар Удовичић.

Од свог оснивања до данас Министарство омладине и спорта је на основу 12 конкурса намењених јединицама локалне самоуправе доделило више од 226 милиона динара за 424 пројеката. Континуирана подршка Министарства локалним самоуправама, кроз конкурсе за финансирање пројеката којима се реализују циљеви Националне стратегије за младе представља уједно и подстицај младима у организовању, друштвеном деловању и запошљавању, а све у циљу развијања њихових личних потенцијала и остваривања опште друштвене добробити.

Резултати конкурса доступни су ОВДЕ.

Top