Државни секретар Дарко Станић на отварању конференције „Укључивање Уживо“

Државни секретар Министарства омладине и спорта, Дарко Станић учествовао је у отварању конференције „Укључивање Уживо – Ка инклузивној омладинској политици“ која је одржана  19. јуна у организацији Београдског центра за људска права и  удружења младих и за младе и њихових савеза: Националне асоцијације практичара/ практичарки омладинског рада, Кровне организације младих Србије и Националне асоцијације канцеларија за младе. Конференција је организована уз подршку и у  сарадњи   са Министарством омладине и спорта Републике Србије и  Мисијом ОЕБС-а у Србији.

 У уводном делу конференције, поред представника Министарства омладине и спорта, окупљенима су се обратили и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, госпођа Биљана Стојковић и Мисије ОЕБС-а у Србији, господин Јан Лунебург, шеф канцеларије за демократизацију, a конференција је започела игроказом младих учесника пројекта.

„Министарство омладине и спорта настоји да кроз пројекте које подржава у што већој мери укључи младе који су посебно рањиви и у ризику од социјалне искључености. Њиховим укључивањем у већој мери доприносимо стварним променама у друштву, смањењу социјалних разлика, баријера и праведнијем окружењу за развој потенцијала које сваки млад човек поседује. У свом раду свакодневно се подсећамо да правичност не значи да сви добијају исто, већ да свако добија оно шта му је заиста потребно. Препознати особе којима је потребна додатна подршка и створити услове за њихово равноправно укључивање јесте мисија коју треба сви заједнички да спроводимо, свако на свом плану”  нагласио је државни секретар Дарко Станић.

Једнодневна конференција као  завршни догађај пројекта ”Укључивање уживо” била је прилика за окупљање релевантних учесника у остваривању циљева Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године. Кроз  панел дискусију и радионице дошло се до препорука које треба да омогуће већи обухват младих из осетљивих група, боље компетенције оних који раде са младима и још развијенију међусекторску сарадњу.

На конференцији је било преко 120 учесника, представника удружења младих, удружења за младе и њихових савеза, локалних самоуправа/ канцеларија за младе, Министарства омладине и спорта, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Заштитиника грађана, Повереника за заштиту равноправности, Сталне конференције градова и општина, центара за социјални рад и међународних партнера.

Top