Донација спортске опреме и реквизита за фискултурне сале основних школа, нова инфраструктура и Европски турнир Специјалне олимпијаде у инклузивној одбојци у Кикинди и Зрењанину

Министар омладине и спорта Вања Удовичић, у оквиру акције за опремање школских фискултурних сала новом опремом и реквизитима која се реализује широм Србије посетио је данас Kикинду и са градоначелником Павлом Марковим, председником Савеза за школски спорт Србије Жељком Танасковићем и државним секретаром Предрагом Перуничићем посетио Основну школу „Жарко Зрењанини“  у којој јео држан јавни час са преко 200 ученика и којом приликом је уручио донацију опреме за фискултурну салу, комплет голова са мрежама, кошева, табле, мреже за одбојку и 40 лопти за четири спорта.

„Заменом старих реквизита и опреме новим, желимо да мотивишемо ученике да спорт буде део њихових свакодневних активности јер је то на првом месту предуслов здравог живота, створимо услове да професори имају квалитетније часове физичког васпитања и да подстакнемо што више деце уђу у систем спорта“, рекао је Удовичић.

„Што будемо више улагали и што се више будемо бавили оваквим манифестацијама, тиме ћемо имати квалитетнију и бољу будућност, људе и стварати од ове деце будуће шампионе“, рекао је градоначелник Кикинде, Павле Марков.

Том приликом министар Удовичић је нагласио да је циљ ове акције да се обезбеде адекватни услови за бављење и рекреативним и школским и врхунским спортом, да је у последње четири године број деце у систему школског спорта повећан са 120.000 на 165.000 и да очекује да ће тај број расти и наредних година.

У Зрењанину министар Удовичић је са својим сарадницима и градоначелником Чедомиром Јањићем обишао и Основну школу “Петар Петровић Његош“ коју похађа 1200 ученика и која ради од 1973. године и уручио донацију опреме за фискултурну салу, комплет голова са мрежама, кошеве, табле, мреже за одбојку и 40 лопти за четири спорта.

Приликом посете министра Удовичића Зрењанину, министар и градоначелник су обишли и спортску халу Кристална дворана, чији је завршетак финансирало Министарство омладине и спорта и град Зрењанин, а којa је изграђена поред постојеће хале и стадиона како би се формирао јединствен комплекс намењен припреми спортиста и одржавању великих такмичења. Овај објекат је од изузетног значаја за развој спорта на ширем подручју Републике Србије и због своје мултифункционалности отвара могућности за спровођење тренажног процеса, одигравање прволигашких утакмица Зрењанинских клубова, припреме спортиста и репрезентативних спортских селекција и организовање разних међународних утакмица и такмичења.

„Сви смо поносни на нашу Кристалну дворану, захваљујући помоћи Министарства спорта и омладине завршили смо систем за хлађење и грејање. У Меленцима се гради једна страна трибина, много опреме је додељено нашим школама како ове, тако и претходних година, а мислим да се резултат види на сваком кораку. Наша је жеља да децу склањајмо са улице и да је спорт један од начина и у гради у насељеним местима“, рекао је градоначелник Зрењанина, Чедомир Јањић.

Министар Удовичић обишао је и Меленце у којима су отпочети радови на реновирању фудбалског стадиона, изградњу трибина и свлачионица.

Поред тога у Зрењанину, министар Удовичић отворио је Европски турнир Специјалне олимпијаде у инклузивној одбојци.

„Специјална олимпијада, ове и овакве игре су промениле живот многима. Надам се да ће ово бити само искра која ће и даље ширити ватру ентузијазма, храбрости, прихватања и инклузије свих људи са интелектуалном ометеношћу. Ви сте ме инспирисали и показали шта је права снага, поносан сам на све вас који сте посебно важна и лепа слика нашег спорта и хвала вам на томе“, истакао је министар Удовичић.

"Уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, Покрајинског секретаријата за спорт Војводине, Одбојкашког савеза Србије, Одбојкашког савеза Војводине и локалне самоуправе града домаћина, такмичење у Зрењанину ће представљати највећи међународни спортски догађај који је за особе са интелектуалном ометеношћу у нашој  земљи организован још од 2005. године", рекао је директор Специјалне  олимпијаде Србије Александар Станојевић.

Зрењанин ће од 6. до 10. јуна бити домаћин Европског инклузивног турнира у одбојци. У организацији Специјалне олимпијаде Србије, посвећене спортским активностима особа са интелектуалном ометеношћу,  манифестација која ће бити организована у Кристалној дворани и спортској хали „Медисон“ ће окупити више од 140 такмичара и тренера из чак 11 земаља, а очекује се долазак и око 40 волонтера.

Top