Donacija sportske opreme i rekvizita za fiskulturne sale osnovnih škola, nova infrastruktura i Evropski turnir Specijalne olimpijade u inkluzivnoj odbojci u Kikindi i Zrenjaninu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, u okviru akcije za opremanje školskih fiskulturnih sala novom opremom i rekvizitima koja se realizuje širom Srbije posetio je danas Kikindu i sa gradonačelnikom Pavlom Markovim, predsednikom Saveza za školski sport Srbije Željkom Tanaskovićem i državnim sekretarom Predragom Peruničićem posetio Osnovnu školu „Žarko Zrenjanini“  u kojoj jeo držan javni čas sa preko 200 učenika i kojom prilikom je uručio donaciju opreme za fiskulturnu salu, komplet golova sa mrežama, koševa, table, mreže za odbojku i 40 lopti za četiri sporta.

„Zamenom starih rekvizita i opreme novim, želimo da motivišemo učenike da sport bude deo njihovih svakodnevnih aktivnosti jer je to na prvom mestu preduslov zdravog života, stvorimo uslove da profesori imaju kvalitetnije časove fizičkog vaspitanja i da podstaknemo što više dece uđu u sistem sporta“, rekao je Udovičić.

„Što budemo više ulagali i što se više budemo bavili ovakvim manifestacijama, time ćemo imati kvalitetniju i bolju budućnost, ljude i stvarati od ove dece buduće šampione“, rekao je gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov.

Tom prilikom ministar Udovičić je naglasio da je cilj ove akcije da se obezbede adekvatni uslovi za bavljenje i rekreativnim i školskim i vrhunskim sportom, da je u poslednje četiri godine broj dece u sistemu školskog sporta povećan sa 120.000 na 165.000 i da očekuje da će taj broj rasti i narednih godina.

U Zrenjaninu ministar Udovičić je sa svojim saradnicima i gradonačelnikom Čedomirom Janjićem obišao i Osnovnu školu “Petar Petrović Njegoš“ koju pohađa 1200 učenika i koja radi od 1973. godine i uručio donaciju opreme za fiskulturnu salu, komplet golova sa mrežama, koševe, table, mreže za odbojku i 40 lopti za četiri sporta.

Prilikom posete ministra Udovičića Zrenjaninu, ministar i gradonačelnik su obišli i sportsku halu Kristalna dvorana, čiji je završetak finansiralo Ministarstvo omladine i sporta i grad Zrenjanin, a koja je izgrađena pored postojeće hale i stadiona kako bi se formirao jedinstven kompleks namenjen pripremi sportista i održavanju velikih takmičenja. Ovaj objekat je od izuzetnog značaja za razvoj sporta na širem području Republike Srbije i zbog svoje multifunkcionalnosti otvara mogućnosti za sprovođenje trenažnog procesa, odigravanje prvoligaških utakmica Zrenjaninskih klubova, pripreme sportista i reprezentativnih sportskih selekcija i organizovanje raznih međunarodnih utakmica i takmičenja.

„Svi smo ponosni na našu Kristalnu dvoranu, zahvaljujući pomoći Ministarstva sporta i omladine završili smo sistem za hlađenje i grejanje. U Melencima se gradi jedna strana tribina, mnogo opreme je dodeljeno našim školama kako ove, tako i prethodnih godina, a mislim da se rezultat vidi na svakom koraku. Naša je želja da decu sklanjajmo sa ulice i da je sport jedan od načina i u gradi u naseljenim mestima“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić.

Ministar Udovičić obišao je i Melence u kojima su otpočeti radovi na renoviranju fudbalskog stadiona, izgradnju tribina i svlačionica.

Pored toga u Zrenjaninu, ministar Udovičić otvorio je Evropski turnir Specijalne olimpijade u inkluzivnoj odbojci.

„Specijalna olimpijada, ove i ovakve igre su promenile život mnogima. Nadam se da će ovo biti samo iskra koja će i dalje širiti vatru entuzijazma, hrabrosti, prihvatanja i inkluzije svih ljudi sa intelektualnom ometenošću. Vi ste me inspirisali i pokazali šta je prava snaga, ponosan sam na sve vas koji ste posebno važna i lepa slika našeg sporta i hvala vam na tome“, istakao je ministar Udovičić.

"Uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za sport Vojvodine, Odbojkaškog saveza Srbije, Odbojkaškog saveza Vojvodine i lokalne samouprave grada domaćina, takmičenje u Zrenjaninu će predstavljati najveći međunarodni sportski događaj koji je za osobe sa intelektualnom ometenošću u našoj  zemlji organizovan još od 2005. godine", rekao je direktor Specijalne  olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević.

Zrenjanin će od 6. do 10. juna biti domaćin Evropskog inkluzivnog turnira u odbojci. U organizaciji Specijalne olimpijade Srbije, posvećene sportskim aktivnostima osoba sa intelektualnom ometenošću,  manifestacija koja će biti organizovana u Kristalnoj dvorani i sportskoj hali „Medison“ će okupiti više od 140 takmičara i trenera iz čak 11 zemalja, a očekuje se dolazak i oko 40 volontera.

Top