Боровчанин: Време је за закон младих

Млади морају осетити бенефите Националне стратегије, они ће бити врховни експерти који ће оценити њу и наш рад. Највећи проблем је незапосленост, због чега је приоритет Акционог плана у овој години повећање запошљавања и развој предузетништва за младе.

“Приоритет у побољшању положаја младих је повећање запошљавања, односно стварања система који ће ускладити њихове квалификације са потребама привреде и тржишта рада, као и развој предузетништва”, нагласио је Боровочанин гостујући у Јутарњем програм на Радио-телевизији Србије.

Према његовом мишљену, да би се циљеви из стратегије испунили, а они се односе на све сфере живота од запошљавања, образовања, социјалне инклузије, здравља, безбедности, активног учесћа, квалитета слободног времена, културе, спорта, млади морају бити у фокусу читавог друштва.

Говорећи о конкретној примени, државни секретар је навео умрежавање локалних Канцеларија за младе и филијала Националне службе за запошљавање широм Србије, и позвао омладину да у својим општинама и градовима провере како на терену функционише ова сарадња. Он је подсетио и на сарадњу са Саветом страних инвеститора, Српском асоцијацијом менаџера и другим партнерима на стварању механизама доступних омладини.

“За запошљавање није питање шта може већ шта мора – стварамо механизме у сваком граду и општини, јер ако млади људи након школовања не могу да се запосле, они не могу ни да се осамостале, ни да заснују породицу, и зато је министар Удовичић покренуо пројекат повезивања компанија, ресорних министарстава и других партнера који ће резултирати доношењем сета мера за запошљавање омладине Србије, а он лично ће обићи 40 највећих компанија како би млади у њима добили шансу за стручне праксе и запослење”, истиче Боровчанин.

Државни секретар за омладину, гостујући на РТС-у, посебно је истакао нови Закон о младима, чијем доношењу ће претходити велики број јавних расправа широм земље.

“Доносимо Закон у партнерству са омладином, желимо да их чујемо и уважимо њихове сугестије. Време је да нови Закон о младима буде закон младих!”, закључио је Боровчанин.

Top