Боровчанин: Експерти Савета Европе сагласни - очигледан напредак омладинске политике у Србији

Државни секретар за омладину Ненад Боровчанин истакао је у разговору са експертима Савета Европе како Министарство омладине и спорта посвећује велику пажњу сарадњи са овом институцијом, о чему говоре бројни заједнички организовани скупови, али и чињеница да млади из Србије предњаче у коришћењу могућности које им се нуде кроз европске омладинске центре у Будимпешти и Стразбуру, као и Европску омладинску фондацију. Он је посебно истакао да се поноси што је Еко центар у Сремским Карловцима међу пет акредитованих центара у Европи, што 70.000 младих користи европску омладинску картицу и што је Београд испратио регионални аутобус на туру током које су млади региона рекли снажно "не" мржњи и потврдили жељу да сарађују.

„Зато је за нас експертска мисија и евалуација коју спроводите само још једна у низу активности која нас повезује на заједничком путу да младима у Србији буде боље и да живе квалитетније”, оценио је Боровчанин.

Државни секретар је изразио уверење да су експерти добили довољно корисних информација које ће допринети што бољем прегледу стања у омладинској политици у Србији, као и да су млади али и сви други партнери са локала били довољно отворени и поделили све добре стране до сада урађеног, али и предлоге за унапређење ситуације, јер „од вас, као од некога кога сматрамо искреним пријатељима, очекујемо извештај који ће приказати реално стање и помоћи нам да све што је урађено подигнемо и на виши ниво”, поручио је експертима Боровчанин.

Државни секретар је честитао госпођи Антје Ротемунд, досадашњој шефици Канцеларије Савета Европе у Београду, на постављењу за шефа Одсека за младе Савета Европе, чврсто уверен да ће то додатно ојачати изванредну сарадњу те институције и Министарства омладине и спорта.

Завршни састанак друге посете експертског тима Савета Европе одржан је у Министарству омладине и спорта, а након посете нашој земљи, експерти ће сачинити објективан извештај, који ће бити представљен најпре на националном, а потом и европском нивоу.

Top