1200 нових стипендиста Фонда за младе таленте

На данашњој седници Фонда за младе талента којим председава министар омладине и спорта Вања Удовичић усвојена је и објављена листа од 1200 нових стипендиста Фонда од којих је 800 најбољих студената завршних година основних академских студија и 400 студената завршних година мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија. Број стипендија које се додељују је, на иницијативу министра Удовичића, од ове године повећан за 200, а стипендија коју ће студенти примати повећана је на 30 хиљада динара. Програм стипендирања Фонда за младе таленте је редовна активност Владе Србије која траје од 2008. године.

„Влада Србије је поносна на своје таленте и то је један од разлога што смо се изборили да од ове године буде и већи број стипендиста и да сама стипендија буде већа. Поред новчане помоћи, трудимо се да нашим стипендистима омогућимо и много важнију ствар, а то је да им помогнемо да по завршетку школовања нађу посао. Зато у сарадњи са успешним компанијама и институцијама организујемо радионице и стручне праксе, где студенти стичу и практичне вештине и способности, упознају се са будућим послодавцима... Тако им олакшавамо пут до првог посла“, рекао је министар Удовичић.

Од 2100 кандидата, колико се пријавило, 797 је добило стипендије за завршетак основних студија, а 393 за мастер студије. Иако је услов за конкурисање просечна оцена већа од 8.50, квалитет кандидата је такав да је последњи на листи одобрених стипендија за местер студије имао просечну оцену 9.62 а за основне студије 9,40.

Листу добитника стипендије по наведеном конкурсу можете преузети овде.

Фонд за младе таленте је на данашљој седници донео и одлуку о расписивању конкурса за доделу награда ученицима средњих школа за успехе на такмичењима у земљи и иностранству. Награде ће износити од 20 до 200 хиљада динара, у зависности од места и ранга такмичења на којем је средњошколац остварио резултат. Текст конкурса ће ускоро бити објављен на сајту Министарства омладине и спорта.

Фонд за младе таленте је од свог оснивања 2008. године до данас стипендирао или наградио око 11.400 средњошколаца и студената. Средњошколци се награђују за успехе на такмичењима, а студенти добијају помоћ за наставак студија у земљи и иностранству.

У подршку младим талентима Влада Републике Србије и Министарство омладине и спорта су од оснивања до данас уложили више од 3.2 милијарде динара.

Top