1200 novih stipendista Fonda za mlade talente

Na današnjoj sednici Fonda za mlade talenta kojim predsedava ministar omladine i sporta Vanja Udovičić usvojena je i objavljena lista od 1200 novih stipendista Fonda od kojih je 800 najboljih studenata završnih godina osnovnih akademskih studija i 400 studenata završnih godina master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija. Broj stipendija koje se dodeljuju je, na inicijativu ministra Udovičića, od ove godine povećan za 200, a stipendija koju će studenti primati povećana je na 30 hiljada dinara. Program stipendiranja Fonda za mlade talente je redovna aktivnost Vlade Srbije koja traje od 2008. godine.

„Vlada Srbije je ponosna na svoje talente i to je jedan od razloga što smo se izborili da od ove godine bude i veći broj stipendista i da sama stipendija bude veća. Pored novčane pomoći, trudimo se da našim stipendistima omogućimo i mnogo važniju stvar, a to je da im pomognemo da po završetku školovanja nađu posao. Zato u saradnji sa uspešnim kompanijama i institucijama organizujemo radionice i stručne prakse, gde studenti stiču i praktične veštine i sposobnosti, upoznaju se sa budućim poslodavcima... Tako im olakšavamo put do prvog posla“, rekao je ministar Udovičić.

Od 2100 kandidata, koliko se prijavilo, 797 je dobilo stipendije za završetak osnovnih studija, a 393 za master studije. Iako je uslov za konkurisanje prosečna ocena veća od 8.50, kvalitet kandidata je takav da je poslednji na listi odobrenih stipendija za mester studije imao prosečnu ocenu 9.62 a za osnovne studije 9,40.

Listu dobitnika stipendije po navedenom konkursu možete preuzeti ovde.

Fond za mlade talente je na današljoj sednici doneo i odluku o raspisivanju konkursa za dodelu nagrada učenicima srednjih škola za uspehe na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Nagrade će iznositi od 20 do 200 hiljada dinara, u zavisnosti od mesta i ranga takmičenja na kojem je srednjoškolac ostvario rezultat. Tekst konkursa će uskoro biti objavljen na sajtu Ministarstva omladine i sporta.

Fond za mlade talente je od svog osnivanja 2008. godine do danas stipendirao ili nagradio oko 11.400 srednjoškolaca i studenata. Srednjoškolci se nagrađuju za uspehe na takmičenjima, a studenti dobijaju pomoć za nastavak studija u zemlji i inostranstvu.

U podršku mladim talentima Vlada Republike Srbije i Ministarstvo omladine i sporta su od osnivanja do danas uložili više od 3.2 milijarde dinara.

Top