Udovičić: Spremni za privatizaciju Zvezde i Partizana

Svi se slažu da je privatizacija sportskih klubova neminovnost. No, javnost se pita i da li će se baš svi problemi rešiti ako se privatizuju Zvezda i Partizan, kao i šta će biti s ostalim klubovima?

Ministarstvo omladine i sporta je u tom procesu završilo svoj deo posla. Izvršili smo sveobuhvatnu analizu, razgovarali s pravnicima, sportskim stručnjacima, ekonomistima iz Srbije i obišli sve zemlje regiona koje su imale sličan sistem kao mi i uspešno ga zamenile novim koji je održiv. Pripremili smo predloge i moguće modele za svojinsku transformaciju, a za ostatak procesa zaduženi su resori koji se bave pitanjem privatizacije i uređenja svojinskih odnosa. Naravno, mi smo tu da pomognemo iz domena naše nadležnosti. Cilj u kojem sve ovo radimo jeste da postavimo zdrave temelje za razvoj srpskog sporta u narednoj deceniji. Ako želimo da naš sport ima budućnost moramo da menjamo, pre svega navike, ali i ceo sistem.

Da li je bilo razgovora o tome da se predvide određene poreske olakšice za ulaganje u sport ili je to u ovim uslovima nerealno?

Sport deli sudbinu naroda i države i u ovom trenutku, sprovođenje te ideje, nažalost, nije realno. Radimo na tome da nađemo realan i održiv način da privučemo zdrav kapital u srpski sport. Ta tema će biti pokrenuta kada se stabilizuje ekonomska i finansijska situacija u zemlji.

Kada se mogu očekivati dugo najavljivane izmene Zakona o sportu i u kom bi pravcu one mogle ići?

Suština izmena je u stvaranju zdravog i održivog sistema sporta, koje će biti usmerene na bolji položaj sportista, i dalji razvoj Srbije kao sportske nacije. Cilj je da se stvore uslovi da se najveći mogući procenat stanovništva svih uzrasta bavi sportom, a na profesionalnom nivou, osvajanje većeg broja olimpijskih medalja. Novi zakon u fokus stavlja sportiste, tako da mogu da budu usmereni na pripreme i takmičenja, a ne da budu opterećeni administrativnim problemima. Pravimo sistem koji je u funkciji sportiste, a ne obrnuto. Predlog izmena Zakona o sportu je završen, uskoro kreće javna rasprava i nakon toga, kada prikupimo primedbe i sugestije stručne i sportske javnosti, zakon ulazi u proceduru.

Tokom javne rasprave o Nacionalnoj strategiji razvoja sporta u Srbiji u Novom Sadu je najviše bilo primedbi na račun finasiranja sporta, a pogotovo da nije prepoznat značaj školskog sporta za javno zdravlje?

Razvoj školskog sporta je među najvažijim segmentima rada Ministarstva. On je od esencijalnog značaja za javno zdravlje, jer se zdrave navike stvaraju od malih nogu. Toga smo itekako svesni i upravo zato, pod okriljem Ministarstva, funkcioniše i Savez za školski sport, koji je ove godine dobio značajno veći buyet i koji širom Srbije implementira programe koji deci školskog uzrasta omogućavaju besplatno bavljenje sportom, podstiču i edukuju i đake, nastavnike i roditelje da rekreaciju prihvate kao sastavni deo života. I s Ministarstvom prosvete smo u stalnim konsultacijama o modelima za unapređenje nastave fizičkog vaspitanja. A što se tiče eventualnih primedbi, javne rasprave se i organizuju da bi svako dobio priliku da unapredi predlog akta o kojem se diskutuje.

Unazad godinama suočeni smo sa negativnim trendovima da zapravo sportom mogu da se bave samo deca čiji roditelji imaju para, jer termini školskih sekcija više služe privatnim klubovima nego školama. Može li Ministarstvo - ali i da li je spremno - da to promeni?

Svesni smo tog problema i veoma zabrinuti zbog te situacije koju smo zatekli. Upravo zato smo pokrenuli pitanje kako da ovaj problem sistemski rešimo. Kao jedan od prioritetnih smo postavili cilj da stvorimo sistem da deca u svim delovima Srbije mogu besplatno da se bave sportom, jer sport i rekreacija ne smeju biti privilegija bogatih. Da bi Srbija bila zdrava nacija moramo deci obezbediti mogućnost da rekreaciji posvete bar onoliko vremena koliko provedu pred televizorom ili kompjuterom.

Kako sada izgledaju podaci o odlivu mladih u inostranstvo i šta država menja i nudi da bi visokoobrazovni ostali?

Odlazak mladih, ne samo visokoobrazovanih, u inostranstvo je problem koji prati Srbiju još od devedesetih godina prošlog veka. Ono što je zadatak države jeste da im stvara šanse da i ovde mogu da ostvare kvalitet života za kojim teže. Svakako najveći problem je nezaposlenost. To, naravno, nije problem jednog ministarstva, već zadatak cele vlade, privrede, društva. Svi zajedno radimo na tome da se glas mladih više čuje, da budu uključeni u odlučivanje, da se kroz dovođenje novih investitora i pokretanje ekonomije stvore šanse za zapošljavanje. Ovaj problem, koji pogađa celo društvo, ne može se rešiti preko noći.

Izjavili ste da je cilj Vlade smanjenje nezaposlenosti mladih. Kakav je konkretan program i kako to izvesti u nezavidnoj ekonomskoj i finansijskoj situaciji u kojoj je Srbija?

Nezaposlenost mladih je, kao što sam rekao, najveći problem društva. Sve što država radi, radi da bi to bilo rešeno. Upravo zato planiramo da pokrenemo razgovore s uspešnim kompanijama koje posluju u Srbiji kako bismo pomogli u formiranju zajedničih mera privrede i države. A ključni cilj tih mera je da dovedu do zapošljavanja mladih u zdravom privatnom sektoru.

Nezaustavljiva borba protiv korupcije i kriminala

S obzirom na medijsko zatišje o toj temi, da li se država izborila sa sportskom, odnosno fudbalskom mafijom?

Država se beskompromisno bori s kriminalom i korupcijom u svim segmentima društva. Taj proces, koji je pokrenuo premijer Aleksandar Vučić, jeste nezaustavljiv. Zakon jednako važi za sve, nema zaštićenih. To svi vide. Rezultati su evidentni. Želimo da stvorimo normalan i uređen sistem u svim oblastima društva.

Top