Троје младих сваке недеље погине у саобраћају

„Безбедност младих је, поред запошљавања, кључни проблем нашег друштва. И једно и друго захтевају мултисекторски приступ и Министарство омладине и спорта ће кроз све расположиве ресурсе радити на томе да победимо ову лошу статистику. Код безбедности у саобраћају су битне две димензије – едукација и санкције. Санкције морају бити ефикасније, а едукација свакодневна и константна – од вртића до факултета“, рекао је Удовичић.

Према његовим речима, безбедност младих, али и свих осталих учесника у саобраћају, мора бити доминантна тема у медијима и у образовању. „Пре само пар недеља имали смо ужасну трагедију, у којој смо остали без пет младих људи, и то су сцене и вести које Србија мора да искорени. Кључан елемент у том процесу је образовање. Од малих ногу деци морају бити усађене норме понашања у саобраћају и то је нешто на чему сви морамо да радимо“, казао је министар омладине и спорта.

У претходне две године, на путевима у Србији настрадало је 11.880 младих. Од овог броја, њих 292 је погинуло. Најчешћи узроци саобраћајних незгода у којима гину млади су превелика брзина, вожња у алкохолисаном стању, невезивање појаса и избегавање ношења кациге. Такође, приметно је да се број страдања младих у саобраћају повећава током летњих месеци, као и да је највећи број трагедија током викенда – петком, суботом и недељом.

„Ово нам јасно говори да морамо радити на томе да код младих подигнемо ниво одговорног понашања, да им помогнемо да заштите своје животе. Потребна је системска брига о младима, они не смеју бити препуштени сами себи“, поручио је Вања Удовичић.

Акцију „Младост, не лудост“ спровешће Агенција за безбедност саобраћаја како би путеви у Србији постали безбеднији за младе људе, било да се на њима појављују као пешаци, бициклисти, возачи или путници.

Top