Светска знања за развој младих

Помоћница министра за омладину, Снежана Клашња отворила је у студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ на Златибору пројекат „Светска знања за развој младих“ и са око 100 учесника из 15 градова и општина Србије, њихових ментора и предавача разговарала о њиховим идејама за локалне пројекте. 

Пројекат „Светска знања за развој младих“  релизује Организација српских студената у иностранству уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта. Циљ пројекта је да се младим средњошколцима пружи додатно неформално образовање које подразумева специфична знања, вештине и способности, као што су израда пројеката, вештине комуникације („Soft skills”), пословне вештине, тимски рад, предузетништво, невербална комуникација, које треба да ојачају мотивацију, посвећеност и покретање и развој нових идеја и иницијатива.

Снежана Клашња је истакла да је Министарство омладине и спорта ове године финансијски подржало овај пројекат,  јер је један од приоритета Министарства омладине и спорта и целе Владе Републике Србије управо да младима у Србији пружи висок квалитет образовања. „Желимо да кроз формално, неформално и информално образовање и учење стасавају млади који су тимски играчи, који имају капацитет да анализирају проблеме и налазе решења за њих, млади који покрећу иницијативе, и имају храбрости да доносе одлуке, млади  који су друштвено одговорни и који активно доприносе сопственом професионалном развоју и развоју заједнице“.

Током догађаја, учесници су изнели идеје о пројектима из пет различитих области (туризам, комуналне услуге, спорт, култура и уметност, друштвена одговорност и активизам), а у наредном периоду уз менторску подршку стручњака из земље и иностранства, наставиће да развијају своје идеје, које ће пред стручном комисијом из света привреде имати прилику да презентују крајем новембра на Авали. Средњошколски тимови за три одабрана пројекта ће имати прилику да их реализују у својим локалним зајединицама уз подршку водећих компанија и институција у Србији.

Top