Snežana Klašnja u poseti Karavanu kampova koji je krenuo kroz Srbiju

Karavan kampova je međunarodna studijska poseta koju organizuju Mladi istraživači Srbije u periodu od 1. do 8. avgusta u okviru program Evropske komisije Erazmus+. Predstavnici 9 volonterskih servisa iz Češke, Slovačke, Francuske, Italije, Poljske, Grčke, Španije i Belgije posetiće 6 od 47 međunarodnih volonterskih kampova koliko se ove godine organizuje širom Srbije u okviru nacionalnog programa MLADI SU ZAKON Ministarstva omladine i sporta.

Karavan posećuje šest tipski različitih kampova sa tradicijom, na kojima se preko 120 međunarodnih i lokalnih volontera bave rešavanjem problema od javnog interesa: zaštita životne sredine i promocija održivog eko turizma u zaštićenim prirodnim područjima; uređenje izletišta, obeležavanje staza, čišćenje, uklanjanje prekomerne vegetacije; organizovanje dečijeg festivala, edukacija mladih o bezbednosti u saobraćaju u Kragujevcu; kulturni sadržaj i sl.

„Volonterski doprinos više od 860 mladih ljudi iz inostranstva i cele Srbije koliko će proći kroz ovogodišnjih 47 volonterskih kampova, 605 dana i 38.000 volonterskih sati na svrsishodan način stavlja se u službu razvoja lokalnih zajednica, nacionalnog i međunarodnog turizma, umrežavanja lokalnih aktera. Zato želim da vam se zahvalim i poželim još mnogo zajedničkih volonterskih sati.“, rekla je Klašnja.

Program MLADI SU ZAKON Ministarstva omladine i sporta ima za cilj stvaranje uslova, koordinaciju i unapređenje volonterskog rada kroz funkcionisanje platforme za delovanje na lokalnom, okružnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Do sada, od 2010. godine kada je pokrenut, za šest godina realizacije, kroz ovaj program finansirano je 1095 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa uz stručnu i tehničku podršku Resurs centara širom Srbije, u iznosu od skoro 75 miliona dinara. Pored toga, do sada, organizovan je 41 međunarodni volonterski kamp i 27 omladinskih radnih akcija uz podršku Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije.

Top