Снежана Клашња у посети Каравану кампова који је кренуо кроз Србију

Караван кампова је међународна студијска посета коју организују Млади истраживачи Србије у периоду од 1. до 8. августа у оквиру програм Европске комисије Еразмус+. Представници 9 волонтерских сервиса из Чешке, Словачке, Француске, Италије, Пољске, Грчке, Шпаније и Белгије посетиће 6 од 47 међународних волонтерских кампова колико се ове године организује широм Србије у оквиру националног програма МЛАДИ СУ ЗАКОН Министарства омладине и спорта.

Караван посећује шест типски различитих кампова са традицијом, на којима се преко 120 међународних и локалних волонтера баве решавањем проблема од јавног интереса: заштита животне средине и промоција одрживог еко туризма у заштићеним природним подручјима; уређење излетишта, обележавање стаза, чишћење, уклањање прекомерне вегетације; организовање дечијег фестивала, едукација младих о безбедности у саобраћају у Крагујевцу; културни садржај и сл.

„Волонтерски допринос више од 860 младих људи из иностранства и целе Србије колико ће проћи кроз овогодишњих 47 волонтерских кампова, 605 дана и 38.000 волонтерских сати на сврсисходан начин ставља се у службу развоја локалних заједница, националног и међународног туризма, умрежавања локалних актера. Зато желим да вам се захвалим и пожелим још много заједничких волонтерских сати.“, рекла је Клашња.

Програм МЛАДИ СУ ЗАКОН Министарства омладине и спорта има за циљ стварање услова, координацију и унапређење волонтерског рада кроз функционисање платформе за деловање на локалном, окружном, националном и међународном нивоу. До сада, од 2010. године када је покренут, за шeст година реализације, кроз овај програм финансирано је 1095 омладинских ad-hoc волонтерских пројеката реализованих од стране удружења младих и неформалних омладинских група уз стручну и техничку подршку Ресурс центара широм Србије, у износу од скоро 75 милиона динара. Поред тога, до сада, организован је 41 међународни волонтерски камп и 27 омладинских радних акција уз подршку Младих истраживача Србије – Волонтерског сервиса Србије.

Top