Preporuka za sportske organizacije povodom dana žalosti

Imajući u vidu ovu nesreću koja je potresla celu zemlju, Ministarstvo preporučuje sportskim organizacijama da i današnja takmičenja prilagode ovoj tragičnoj situaciji, odnosno da zastave spuste na pola koplja i pre početka odigravanja utakmice odaju poštu nastradalima minutom ćutanja. Takođe, smatramo da bi i emitovanje zabavnih sadržaja tokom održavanja sportskog događaja bilo neprimereno.

Ukoliko se zbog opravdanih i objektivnih okolnosti ne mogu odložiti već planirana takmičenja za 15. mart 2015. podsećamo sve sportske organizacije da su dužne da poštuju Zakon o danu žalosti koji propisuje da se dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola ili na pola koplja.

Takođe, pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Pored toga, igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Top