Председавање ОЕБС-ом шанса за афирмацију Србије

„Председавање ОЕБС-ом нам даје шансу да у међународним оквирима ојачамо углед Србије и вратимо се на спољнополитичку мапу Европе, на место на које заслужујемо. То је велика шанса за нашу земљу, али и одговорност да у осетљивим приликама у свету одиграмо позитивну историјску улогу и заједно са другим нацијама пишемо европску историју мира и сарадње свих народа и држава“, поручио је Удовичић.

На отварању тродневне конференције, младим амбасадорима добродошлицу у Србију пожелели су и амбасадор Дејан Шаховић, шеф радне групе за Министарства спољних послова за председавање Србије ОЕБС-ом, амбасадор Швајцарске у Србији Жан-Данијел Рух и шеф мисије ОЕБС-а у Србији амбасадор Петер Буркхард.

Конференције попут ове представљају драгоцено искуство и велики подстицај за младе да преузму свој део одговорности  и припреме се за активно учешће у процесима одлучивања. Такође, оне су и одлична прилика де се упознају млади из других земаља и размене искуства и праксе у вођењу националних омладинских политика.

Kонференција се одржава у оквиру реализације Заједничког радног плана Швајцарске и Србије за председавање ОЕБС-ом, а њен циљ је да се кроз симулацију рада органа ОЕБС-а усагласи финални предлог Акционог плана за младе.

Top