Подршка младима у неразвијеним општинама

У Министарству омладине и спорта данас су потписани уговори о финансијској подршци спровођењу омладинске политике у најсиромашнијим општинама Србије. Укупна вредност 35 одобрених пројеката је око 23,5 милиона динара, који ће бити намењени унапређивању квалитета живота младих у неразвијеним општинама. Потписивању уговора присуствовао је министар омладине и спорта Вања Удовичић. 

„Активности које ће се спроводити у 35 најнеразвијенијих општина у Србији у потпуности одражавају потребе младих из сваке локалне заједнице посебно. Министарство финансијски, стручно и саветодавно помаже и прати рад локалних канцеларија за младе, које данас постоје у 145 од укупно 167 општина и градова у нашој земљи“, рекла је Зорица лабудовић, шефица Одсека за сарадњу с канцеларијама за младе у Министарству омладине и спорта. 

Захваљујући подршци Министарства омладине и спорта у току 2014. године млади у Ражњу, Лебанама и Гаџином Хану добиће теретане на отвореном, док ће спортске терене за кошарку и фудбал обновити општине Сврљиг, Рековац, Владичин Хан, Мерошина, Жагубица, Бабушница и Медвеђа. 

Рача и Варварин анимираће младе кроз активирање драмске секције и припрему пригодних позоришних представа, док ће Босилеград и Куршумлија направити и опремити адекватан простор за вежбање младих неафирмисаних рок група, чиме ће се подстаћи развој музичке културе младих. 

Међу општинама у којима ће се спроводити омладински пројекти су и Пландиште, Мало Црниће, Прибој и Власотинце. 

Средства су додељена по Конкурсу за подршку јединицама локалне самоуправе за спровођење омладинске политике на локалном нивоу и реализацију локалних акционих планова за младе. Конкурс је био намењен општинама из четврте групе развијености. 

Министарство је од свог оснивања до данас на основу конкурса намењених јединицама локалне самоуправе доделило више од 155 милиона динара за 354 пројекта. Континуирана подршка Министарства, кроз конкурсе за финансирање пројеката којима се реализују циљеви Националне стратегије за младе представља подстицај младима у организовању и друштвеном деловању, а у циљу развијања њихових личних потенцијала и остваривања опште друштвене добробити. 
Top