Отворен Трећи регионални форум младих у Новом Саду

Помоћник министра за омладину Снежана Клашња учествовала је на отварању Трећег регионалног форума младих  Новом Саду 29. јуна.

Генерални покровитељ Трећег форума младих је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић. На отварању форума и панелу председница Владе је истакла да у овом тренутку постоји велики број иницијатива за регионалну сарадњу, на политичком и економском плану, подсетивши на то да се дијалог међу младима може водити и кроз "Берлински процес", чији је овај форум део. Она је позвала младе да не пропусте да сваки дан ураде све што могу за напредак и развој, како свој лични, тако и окружења у којем живе. Такође је је подсетила на то да ће Нови Сад наредне године бити Европска престоница младих, а 2021. године Европска престоница културе, те да кроз те две теме може да се дође до превазилажења тешких тема које овај регион носи са собом. 

Директор Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO) Ђура Блануша поздравио је младе из читавог региона, изразивши уверење да ће у наредна три дана они покушати да кроз овај форум одговоре на питања како да Европа буде присутнија у региону и регион у Европи.

Учесници  панела ,,Бољи регион почиње са вама“ разговарали су са младима о потреби повезивања младих у региону, активирању што већег броја младих у изградњи одрживог, просперитетног региона у коме ће се заједничким снагама стварати бољи услови за квалитетан живот на овим просторима. Регионална канцеларија за сарадњу младих је истакнута као један од примера који је настао управо сарадњом владиног и невладиног сектора и у коме у Управном одбору равноправно учествују представници младих и руководиоци институција задужених за младе.

Форум траје од 29. јуна до 1.јула и окупио је преко 200 младих из региона Зпадног Балкана. Закључци са овог форума биће представљени на предстојећем Самиту о Западном Балкану који ће се одржати  у Лондону, 9. и 10. јула.  у оквиру "Берлинског процеса", као и на осмом Београдском безбедносном форуму и Бледском стратешком форуму. 

Овогодишњи форум организују Европски покрет у Србији – локално веће Нови Сад, Београдски фонд за политичку изузетност и Европски фонд за Балкан, у партнерству са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ) - Отворени регионални фонд за Југостичну Европу за промоцију ЕУ интеграција и Регионалном канцеларијом за сарадњу младих.

 Подршку овогодишњем Форуму пружили су и Влада Велике Британије, Град Нови Сад, Влада Аутономне Покрајине Војводине и Савет за регионалну сарадњу.

Top