Одржана Свечана академија Spirit of Youth

Поводом почетка пројекта Караван „Дух младости“ који ће бити усмерен на промоцију дуалног образовања и активизма младих, на Факултету спорта и физичког васпитања синоћ је одржана 7. Свечана академија уз присуство великог броја младих, студената, волонтера, званичника и донатора.

Кроз Караван „Дух младости“ у 33 општине/града у Србији у наредном периоду биће организована промоција националног модела дуалног и предузетничког образовања и едукација младих о значају дуалног образовања у Србији, као и о значају бесплатног и редовног вежбања и здравих стилова живота, безбедности у саобраћају на трговима, спортским центрима, центрима културе, уз учешће великог броја младих и јавности и уз подршку промотера каравана, међу којима је Давор Штефанек, освајач златне медаље на Олимпијским играма у Рио 2016.

„Активно учешће младих и значај друштвене улоге младих једна су од кључних начела на којима почива омладинска политика и као таква, уграђена су у Закон о младима и Националну стратегију за младе. У Националној стратегији за младе за период од 2015-2025. године посебно је истакнут значај активизма младих, волонтеризма, повезивања образовања и тржишта рада, развој здравих и безбедних стилова живљења и социјалне укључености, а у њеној изради је учествовао велики број младих.“, истакла је Снежана Клашња.

Министарство омладине и спорта је током 2016. године финансирало пројекат „Дух младости“ кроз који је реализован омладински караван у циљу промоције активизма и волонтеризма међу младима у 20 градова Србије у коме је директно учествовало 200 волонтера и активиста. Поред тога, организоване су активности попут међународног волонтерског кампа у коме је учествовало 60 студената из Европе, организовани међународни студентски турнири, обележена 6. Свечана академија, и сл.

Манифестацији су присуствовали Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије истичући важност активног учешћа младих у процесима доношења одлука и деловања на локалном и националном нивоу, Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја који је говорио о значају модела дуалног образовања, Горан Весић, градски менаџер Града Београда, Саша Јаковљевић, декан Факултета спорта и физичког васпитања и многи други.

Top