Одржан округли сто у Београду поводом разматрања првог Нацрта нове НСМ

Данас је у Клубу Дома омладине Београда у организацији Министарства омладине и спорта и Грађанских иницијатива одржан округли сто на коме је разматран први радни Нацрт Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године.

Како би се омогућило укључивање што шире јавности у наведени процес, Министарство омладине и спорта у сарадњи са Ресурс центрима програма МЛАДИ СУ ЗАКОН, током октобра, организује низ округлих на којима ће бити разматран први радни Нацрт нове стратегије.

Округлим столовима је присуствовало преко тридесет представника локалних власти, удружења, ђачких парламената, канцеларија за младе, студентских организација, привредних субјеката, медија, стручне јавности, младихузраста од 15 до 30 година из Београда, као и Ненад Боровчанин, Снежана Клашња и Маријана Трнинић из Министарства омладине и спорта, као и  Бојана Селаковић из Грађанских иницијатива.

„Ово је четрнаести по реду округли сто који организујемо са циљем да укључимо не само државне органе, већ и све организације да дају своје идеје, коментаре и предлоге на овај нацрт. Подсећамо да је ово само прва фаза у којој се сакупљају коментари који ће се разматрати, те стога позивам све заинтересоване да нам и у писаној форми доставе своје коментаре“, рекла је Снежана Клашња.

С обзиром на то да постојећа Национална стратегија за младе („Сл. гласник РС”, бр. 55/08) и Акциони план за спровођење Националне стратегије за младе за период од 2009. до 2014. године ("Сл. гласник РС", бр. 7/09) истичу крајем 2014. године, као и на то да је одредбама Закона о младима („Сл. гласник РС”, број 50/11) предвиђено да се стратегија за младе доноси на десет година Министарство омладине и спорта у мају 2014. године започело је процес израде нове стратегије и акционог плана. За потребе израде стратегије Влада РС је у јулу формирала и Радну групу за израду Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године и Aкционог плана за њено спровођење ("Сл. гласник РС", бр. 81/2014) која ће израдити први радни нацрт нове стратегије и акционог плана. Према плану израде за октобар 2014. године планирано је одржавање низа округлих столова широм Србије како би у сам процес били укључени сви релевантни актери омладинске политике.

Радни нацрт Националне стретегије за младе 2015-2025 и упитник за достављање коментара можете преузети ОВДЕ.

Top