Objavljeni Konkursi za finansiranje omladinskih volonterskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volontiranja mladih za preostalih 6 grupa okruga programa MLADI SU ZAKON tokom 2016. godine

U okviru programa MLADI SU ZAKON, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Resurs centri programa su objavili Konkurse za finansiranje omladinskih volonterskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volontiranja mladih koji su namenjeni mladima iz preostalih 6 grupa okruga i to:

1. Srednjebanatski, Severnobački i Severnobanatski okrug – Centar lokalne demokratije (Subotica) u saradnji sa Zrenjaninskom omladinskom razvojnom organizacijom, Kancelarijom za mlade Grada Subotice, Kancelarijom za mlade opštine Kikinda i Somborskim edukativnim centrom

2. Južnobanatski i Beogradski okrug – Omladinski Savez Srbije (Beograd) u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Stari Grad - Beograd, Evropskom Organizacijaom Mladih i Udruženjem gradskih agitacija i operacija "UGAO"

3. Šumadijski i Pomoravski okrug – Udruženje građana za socijalni razvoj – „Sunce“ (Kragujecac) u saradnji sa Udruženjem za društveni razvoj mladih "Interaktiv", Gradom Kragujevac, opštinom Batočina, opštinom Knić i Kancelarijom za mlade opštine Despotovac 

4. Mačvanski i Kolubarski okrug – Udruženje građana Svetionik (Loznica) u saradnji sa Kancelarijom za mlade Loznica i Kancelarijom za mlade Osečina

5. Pirotski i Nišavski okrug – PROAKTIV (Niš) u saradnji sa Udruženjem građana Pirot E Publika, Kancelarijom za mlade Grada Niša, Kancelarijom za mlade Grada Pirota, Savezom izviđača Grada Niša, Odredom izviđača „Remizijana“ Bela Palanka, Kancelarijom za mlade opštine Babušnica, Kancelarija za mlade opštine Aleksinac, Kancelarijom za mlade oppštine Svrljig i UG „Pogled sa juga“

6. Raški okrug i teritorija Kosova i Metohije – Centar za razvojnu politiku i saradnju (Novi Pazar) u saradnji sa Udruženjem mladih Putokaz, Zubin Potok, Radio -televizijom Novi Pazar i Kancelarijom za mlade Novi Pazar

Smernice za konkurisanje i obrazac za pisanje predloga omladinskog volonterskog projekta možete preuzeti za svaku grupu okruga. Rok za konkurisanje je 15. januar 2017. godine.

Podsećamo da je završena realizacija 91 omladinskog volonterskog projekta iz prve grupe okruga programa MLADI SU ZAKON koji su finansirani tokom 2016. godine. Rezultate i informacije o realizovanim projektima možete pogledati na sajtovima Resurs centara za te grupe okruga, i to:

1. Braničevski i Podunavski okrugOmladina JAZAS-a Požarevac (Požarevac), u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Braničevo-Podunavlje, Pozorištem PATOS Smederevo, JU Direkcijom za omladinu i sport Petrovac na Mlavi, Gradom Požarevac, Opštinom Veliko Gradište, Internet portalom E-Braničevo, „Palanka Info“ – Palanačkim novinama.

2. Jablanički i Pčinjski okrugNarodni parlament (Leskovac), u saradnji sa udruženjem „Veles” iz Vladičinog Hana i kancelarijama za mlade iz Vlasotinca, Vladičinog Hana, Vranja i Trgovišta.

3. Rasinski i Toplički okrugEdukativni centar-Kruševac (Kruševac), u saradnji sa kancelarijama za mlade iz ovih okruga.

4. Zlatiborski i Moravički okrugForum civilne akcije FORCA (Požega).

5. Zapadnobački, Južnobački i Sremski okrugSomborski edukativni centar (Sombor), u saradnji sa Novosadskim humanitarnim centrom (Novi Sad).

6. Borski i Zaječarski okrugOdred Izviđača Đorđe Simeonović, u saradnji sa Timočkim omladinskim centrom (Zaječar).

Program MLADI SU ZAKON je nacionalni program Ministarstva omladine i sporta koji ima za cilj podsticanje aktivizma, volontiranja i pružanja podrške mladima da doprinesu boljem životu u mestu u kome žive. Do sada, od 2010. godine kada je pokrenut, finansirano je više od 1300 omladinskih volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa uz stručnu i tehničku podršku Resurs centara širom Srbije, u iznosu od skoro 87 miliona dinara.

U okviru ovogodišnjeg programa MLADI SU ZAKON, osim omladinskih volonterskih projekata, širom Srbije organizuje i 47 volonterskih kampova, koji ugošćavaju mlade volontere iz zemlje i sveta. Kroz projekte Resurs centara realizuje se 12 volonterskih kampova, a 35 kroz projekat „Nacionalni program volontiranja mladih MLADI SU ZAKON” koji sprovode Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije, u saradnji sa Resurs centrima i partnerskim organizacijama. Sve informacije o uslovima prijavljivanja za volonterske kampove širom Srbije možete preuzeti na internet stranici Nacionalnog programa volontiranja mladih www.kampovi.mis.org.rs.

Sredstva za finansiranje više od 180 omladinskih volonterskih projekata u ukupnom iznosu od 11 miliona dinara i 47 volonterskih kampova u ukupnom iznosu od 4,5 miliona dinara, obezebeđena su kroz Javni poziv Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade.

Top