Novi Zakon o sportu stupio na snagu

„Sport mora da bude pristupačniji svim građanima Srbije, a pogotovu deci i najmlađima. Baš zbog toga novi zakon se u velikoj meri bavi pitanjem kako da olakšamo budžet roditelja. Velika je novina i to što će zdravstveni pregledi za decu od šest do 14 godina ubuduće biti besplatni, a roditeljima će svakako biti od pomoći to što visina članarine za maloletnike ne može da bude veća od 10% od prosečne zarade na nivou Republike Srbije“, rekao je Udovičić.

On je naglasio i da će novi Zakon o sportu zaštititi mlade srpske sportiste jer propisuje da ugovori o posredovanju sa menadžerima mogu da se zaključe na najviše dve godine.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, Zakon o sportu

„Ne želim da naši sportisti, a posebno deca, postaju neka vrsta vlasništva drugih. Ugovori moraju biti overeni u skladu sa zakonom, a kada se zaključuju sa decom saglasnost moraju dati oba roditelja -zbog sigurnosti naše dece smo i pooštrili smo kriterijume. Čvrsto sam se zalagao za svaku od tih stvari, jer mi je zaštita dece najvažnija! Isto tako smo mislili i na vrhunske sportiste pa je uvedeno i njihovo obavezno osiguranje za vreme nastupa za reprezentaciju“, naglasio je Udovičić.

Takođe, zakon propisuje da ni jedna organizacija u oblasti sporta i to kako od republike, tako i od pokrajine i lokala, ne može da dobije više od 20% od ukupnog budžeta opredeljenog za sport, uvodi se jedinstveni vizuelni identitet reprezentacije, pooštravaju sankcije za nedolično ponašanje na sportskim priredbama, itd.

„Danas mogu slobodno da kažem da je ovo zakon koji je doneo sport. Ovo je samo početak, tek nam predstoji težak posao i svom snagom ću se boriti da sprovođenjem ovog zakona u velikoj meri unapredimo sistem sporta u Srbiji“, zaključio je Udovičić.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=VqQPy9ADCUY&feature=youtu.be[/embed]
Top