Најбољи српски студенти добиће и стипендије Владе Француске

Најбољи српски студенти, стипендисти Фонда за младе таленте, који студије настављају у Француској имаће могућност да добију и стипендију француске Владе за школску 2014/15.  Министар омладине и спорта Вања Удовичић и амбасадор Француске Франсоа Гзавије Денио данас су представили програм сарадње Србије и Француске који омогућава да државни стипендисти Србије који су на мастер или докторским студијама у Француској добију и стипендију француске владе која покрива трошкове студентског социјалног осигурања и предвиђа и друге погодности током студирања.

На пријему који је за државне стипендисте Србије данас приређен у Амбасади Француске, министар омладине и спорта и председник Фонда за младе таленте Вања Удовичић истакао је важност сарадње две земље на пољу унапређивања шанси за младе.  „Веома нам је значајна подршка Француске када се ради о напретку оних који су најважнији ресурс наше земље – а то су млади таленти, успешни млади људи од којих се очекује да у наредним годинама буду покретачка снага нашег друштва на путу ка Европи. Додатним повластицама за стипендисте, заједнички показујемо да се рад и учење исплате“, рекао је Удовичић.

Француски институт додељује стипендије студентима инжењерства, природних наука, права и политичких наука. Школске 2013/14 године стипендију француске амбасаде добило је 20 стипендиста Фонда за младе таленте, а нови стипендисти се очекују и по Конкурсу за стипендирање студија у иностранству за школску 2014/15 годину.

Фонд за младе таленте при Министарству омладине и спорта основала је Влада Републике Србије. До сада је најбољим студентима и средњошколцима додељено више од 12.500 стипендија и награда, а од тога око 1900 стипендија је додељено за мастер и докоторске студије у иностранству.

Top