Министарство и ОЕБС заједно против насиља у спорту

Састанку су, поред представника Министарства омладине и спорта,  присуствовали и менаџер и саветник на програму рада полиције у заједници Вилијам Лори и Стефан Вреденмарк, као и председник Савеза за школски спорт Србије Жељко Танасковић и генерални секретар Спортског савеза Србије Владимир Батез са сарадницима.

Министарство подржава и покреће многе акције које промовишу толеранцију у спорту и борбу против насиља на спортским приредбама. Неколико година уназад реализовани су важни пројекти од којих се истичу организација Министарске конференције, ЕПАС Конгрес у сарадњи са Саветом Европе на тему спречавања расизма и насиља у спорту, а финансирано је и истраживање Удружења спортских новинара „Насиље у спорту кроз медије“.

Спортисти су најбољи амбасадори и узори младима и на њиховом односу према игри деца треба да уче. То подразумева поштовање правила, уважавање противника, чување сопственог и туђег достојанства, невређање победника.

Против насиља се морамо борити у свим областима живота, а правила на којима почивају толеранција и фер-плеј треба усвајати кроз промовисање тимског рада, саосећајности код такмичара и навијача, награђивање позитивних примера и кажњавање преступника.

Представници Мисије ОЕБС у Србији понудили су помоћ у решавању проблема насиља у спорту или бар његовом умањењу, јер, како су истакли, проблем који Србија има са хулиганима разликује се од проблема у Енглеској, Шкотској, Немачкој, Италији,..

Они су истакли да је Министарство омладине и спорта уложило велики труд и рад у активности које се тичу превенције насиља, као и да Министарство са својим партнерима тимски ради на решавању овог важног проблема.

Top