Министар Удовичић одржао билатералне састанке у Њујорку

Министар омладине и спорта Вања Удовичић током првог дана 7. ECOSOC (Економско - социјални савет Уједињених нација) омладинског форума УН у Њујорку одржао је низ билатералних састанака  на маргинама форума.

Са министром за омладину и спорт Бугарске Красеном Кралевим, министар Удовичић разменио је искуства о раду у области омладинске политике и спорта. Два министра су се договарала о могућностима сарадње у области омладине која се остварује преко ИПА Прекограничног програма сарадње Бугарска‒Србија 2014-2020, као и о томе како да се сарадња између омладинских удружења прошири и на остале регионе.

Министар Удовичић одржао је билатерални састанак са Каталин Новак, државном секретарком за породицу и омладину  Мађарске, са којом је разговарао о великом значају добрих билатералних односа, унапређењу сарадње у свим областима омладинске политике као и потенцијалним пројектима прекограничне сарадње. Током састанка размењена су искуства  о добрим примерима програмa подршке за подстицање предузетништва младих у свим делатностима.

Са министарком за риболов, једнаке могућности и нордијску сарадњу Данске,  Карен Елеман, министар Удовичић  је разменио позитивна искуства о резултатима рада у омладинском сектору, а два министра су разговарала и о будућој сарадњи која може да се реализује кроз кампове, активности удружења младих извиђача као и кроз размену студената.

Удовичић је током првог дана Форума имао билатерални састанак са Имамом Нахравијем, министром за омладину и спорт Индонезије, са којим је разговарао о сарадњи у области омладине и спорта и могућностима сарадње у омладинском туризму јер код нас постоје волонтерски кампови и фестивали где њихови млади могу доћи да упознају омладинску политику, културу и традицију Србије.

Током дана министар Удовичић је одржао састанак Хавијером Дорадом Сотом, директором Института за младе Шпаније са којим је разменио искуства области омладинске политике и разговарао о могућностима будуће сарадње, и са амбасадором  Израела при УН Данијем Даноном.

На крају првог дана боравка у Њујорку делегација Министарства омладине и спорта, коју предводи министар Вања Удовичић, посетила је изложбу „Јасеновац- право на незаборав“ у Уједињеним Нацијама, која је отворена у оквиру обележавања Међународног дана сећања на Холокауст. Изложбу су организовали Институт за холокауст из Израела и Институт за Јасеновац из Њујорка, уз подршку министарстава спољних послова Србије и Израела.

Top