Министар Удовичић на конференцији “Подстицајно окружење за младе“

Министар Удовичић посебно истакао значај канцеларија за младе и омладинских клубова, програма “Млади су закон“ и стипендија Фонда за младе таленте; разматране нове иницијативе са представницима младих

Министар омладине и спорта Вања Удовичић данас је на конференцији “Подстицајно окружење за младе“ сумирао резултате у 2018. години на пољу даљег успостављања институционалног оквира и ефикасног спровођења омладинске политике кроз Националну стратегију за младе. Кроз разговор који је уследио са учесницима конференције, разматрани су аспекти и модели подстицаја да се и у следећој години млади у још већем броју укључују у све друштвене токове, уз напомену да ће Министарство увек бити ту да подржи све конструктивне предлоге и иницијатив младих на том путу.

“У Србији је тренутно активно 136 канцеларија за младе и 65 омладинских клубова. У 2018. години кроз конкурсе за спровођење Националне стратегије за младе финансирана су 102 пројеката захваљујући којима су створене могућности да се преко 80 младих запосли или самозапосли; 160 реализује стручну праксу, преко 1.400 прође обуке за повећање компетенција за запошљивост; да се реализује преко 400 различитих видова едукација из области здравља, безбедности, социјалне инклузије, као и да се спроведу креативне радионице и програми неформалног образовања за више од 12.000 младих“, истакао је министар Удовичић.

Тренутно је у изградњи девет малих спортских терена и опремање три омладинска клуба, а програмом “Млади су законˮ широм Србије релизовано је 35 међународних волонтерских кампова на којима је учествовало преко 630 домаћих и међународних волонтера. Говорећи о младим талентима, министар Удовичић је нагласио следеће:

“Кроз Фонд за младе таленте Републике Србије најбољи средњошколци и студенти добијају награде и стипендије. Током 2018. стипендирано је 1.303 студента завршних година основних и мастер академских студија, а награђено и 1.624 ученика средњих школа који су постигли изузетне успехе на домаћим и међународним такмичењима.Тиме смо уручили 15% више додељених награда у односу на 2017. годину“, подвукао је министар Удовичић.

Конференцији је присуствовао и шеф мисије Савета Европе у Србији Тобијас Флесенкемпер који је том приликом истакао важност институционалне сарадње у стварању амбијента универзалне подршке афирмације младих у друштву – данас и у будућности.

Нагласивши спремност Србије да у свему прати позитивне примере, али и буде узор многима, министар Удовичић је тим поводом рекао: “Имао сам прилику да ове године у Бечу на Европској конференцији о младима кроз разговор са колегама колегама – и вођењем дијалога са младима – заједно размотримо могућности за још садржајнију интеграцију циљева младих у нову  стратегију за развој ове области деловања Европске уније. Драго ми је да су управо ти циљеви битно утицали у формулисању новог акционог плана реализације стратегије за младе Европске уније за период од 2019. до 2027. године. Три основне области које се у тим документима истичу су значајније учешће младих у грађанском и демократском животу, њихово оснаживање кроз јачање иновација и признавање омладинског рада, и шире и интензивније међусобно повезивање ради промоције едукације, волонтеризма, разумевања међу културама и солидарности. Као такве, оне су потпуно усаглашене са Акционим планом за спровођење Националне стратегије за младе Републике Србије у периоду 2018-2020. године. У том интервалу ћемо извршити надградњу свега квалитетног што је до сада постигнуто, уз посебан акценат на активности младих које се односе на запошљавање и предузетништво, образовање, васпитање и обуку, активизам и активно учешће, здравље и благостање, безбедност, социјалну укљученост, мобилност, информисање и културу и креативност. Тиме ћемо наставити тренд изузетних резултата Србије у коришћењу омладинске компоненте ЕУ Еразмус+ програма - као лидера Западног Балкана у том сегменту.”

Top