Министар Удовичић на 7. ЕCOSOC омладинском форуму УН у Њујорку

Делегација Министарства омладине и спорта коју предводи министар Вања Удовичић учествује на 7. ECOSOC (Економско - социјални савет Уједињених нација) омладинском форуму УН у Њујорку, који траје од 30 – 31. јануара. Tема скупа је „Улога младих у изградњи одрживих и прилагодљивих урбаних и руралних заједница”. Осим представника Министарства омладине и спорта форуму ће присуствовати и представници омладинских организација из Републике Србије.

Учесници форума УН су министри задужени за младе држава чланица УН и други високи званичници држава чланица, представници омладинских организација, цивилног друштва, националних омладинских кровних савеза, приватног сектора, представници сталних мисија држава чланица, омладински делегати, представници регионалних и других мултилатералних организација, УН агенција, програма и фондова. На овогодишњем форуму присуствоваће око 700 представника из око 190 земаља чланица УН.

Током 7. ECOSOC омладинског форума УН у Њујорку министар Удовичић обратиће се и имати низ билатералних састанака, са званичницима других земаља, и то са високим функционерима из Бугарске, Данске, Мађарске, Индонезије, Македоније, УАЕ, Немачке, Русије и других.

Форум нуди јединствену прилику младима из целог света да током два дана у седишту Уједињених нација изнесу своје мишљење и размене идеје са доносиоцима одлука о томе шта могу учинити како би се постигао одрживи развој.

На прошлогодишњем Форуму учествовало је преко 450 представника омладинских организација и 100 високих званичника органа држава чланица Уједињених нација, што представља доказ да доносиоци одлука на националном нивоу виде младе као незаобилазне партнере у остваривању Циљева одрживог развоја.

Од 2012. године, годишњи ECOSOC Форум младих, постао је платформа за младе људе да допринесу политичкој дискусији у Уједињеним нацијама кроз изношење својих идеја, решења и иновација. Форум омогућава представницима водећих омладинских организација и мрежа, као и младима да воде дијалог са државама чланицама, како би заједничким снагама и промишљањима истражили начине и средства за промоцију развој младих и њиховог ангажовања.

 

Top