Borovčanin: Omladina ključna reč svakog ministarstva

On je, na javnoj raspravi o tekstu Nacrta ovog dokumenta u Subotici, rekao da će Nacionalna strategija za mlade imati osam tematskih grupa, od kojih je najvažnija ona koja se odnosi na zapošljavanje.

“U fokusu, od osam tematskih grupa, na prvom mestu je zapošljavanje i razvoj preduzetništva mladih, zatim ciljevi vezani za kvalitetan život jednog mladog čoveka, za kvalitetnu mladost kao što su obrazovanje, slobodno vreme, bezbednost i mobilnost mladih, volonterizam, aktivizam i sve ono što jedna normalna mladost nosi”, rekao je Borovčanin.

Principi na kojima se zasniva sprovođenje strategije su, po njegovim rečima, aktivno učešće mladih, zajedničko sprovođenje i jednake šanse bez obzira na opredeljenosti i različitosti.

Borovčanin je naglasio da ova strategija potencira međuresornu saradnju, gde “omladina mora postati ključna reč svakog ministarstva”.

“Bez učešća svih ostalih resora, svih ostalih ministarstava, zatim republičkog, pokrajinskog i lokalnog nivoa vlasti, kao i ostalih subjekata kao što je privreda, nemoguće je sprovesti ovu nacionalnu strategiju za mlade i ostvariti sve ono što ona bude zacrtala kao ciljeve”, dodao je državni sekretar.

Borovčanin je podsetio da je Nacionalna strategija za mlade je dokument koji je izrađen za period od deset godina, od 2015. do 2025. godine, sa trogodišnjim akcionim planom.

“To bi trebalo da bude strateški okvir državne politike kada su mladi u pitanju i jako je važno što je radimo zajedno sa mladima. Ovo je prvi okrugli sto u konsultativnom procesu gde ćemo prikupiti upravo od mladih ljudi njihove komentare i njihove poglede na strategiju, želeći da sagledamo njihove probleme i potrebe kako bismo ih lakše rešavali”, rekao je Borovčanin.

On je dodao da konsultativni proces treba da se završi u narednih mesec dana, a njime će biti obuhvaćeno svi okruzi u Srbiji.

Top